Omroep Lingewaard

“Zijn ze nou helemaal gek geworden..?”

Vandalisme, klussende buren, drugs, onjuist geparkeerde voertuigen (gedeeltelijk op het trottoir of dubbel op de rijbaan), scooters, pubers en zelfs hondenpoep, kan mensen tot wanhoop drijven.

Voorkom dat een klein voorval leidt tot een oplopende ruzie
Buurtoverlast is voor veel mensen een bron van frustratie, ergernis en woede.
Vaak in die volgorde, want “met die vent / vrouw valt toch niet te praten”.
Totdat de bom barst en de opgekropte woede zich een weg naar buiten baant: “Idioot, zet die herrie zachter.” Maar de muziek dreunt harder en harder.

Ruim begrip
Buurtoverlast is een ruim begrip. Het omvat alle zaken waaraan burgers zich ergeren, variërend van vuurwerkoverlast tot prostitutie. Sommige mensen voelen zich door de overlast ook onveilig. Daarom wil de politie samen met deze burgers de overlast zoveel mogelijk verminderen

Niet iedereen ervaart hetzelfde onder overlast. Een hondenliefhebber ergert zich minder snel aan hondenpoep dan iemand die niet van honden houdt. Een klussende buurman is vaak vervelend voor buren met kleine kinderen. Ouderen lijken zich eerder te storen aan de moderne jeugd.

Hiermee wordt gezegd dat de tolerantie grens bij iedereen verschillend is.

Praat over ergernissen
Overlast begint vaak bij frustratie over een klein voorval. Een volgend keer leidt dit zelfde voorval tot ergernis en als die niet weg genomen wordt komt de woede. De kwestie is dan al geëscaleerd.

Hebt u problemen met uw buren? Probeer het dan eerst samen op te lossen. Vaak wordt direct de politie gebeld zonder de buren te spreken. Ervaring leert dat een goed gesprek volstaat om conflicten op te lossen of te voorkomen. Ook kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Komt u er echt niet uit en loopt het uit de hand? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Jeugdoverlast
Veel meldingen die bij de politie binnenkomen gaan over jeugdoverlast. Veel wijken hebben wel een of meerdere groepen jongeren die rondhangen. De wijkagent investeert veel in deze jongeren. Hij probeert met ze in contact te komen. Dan weet hij wie ze zijn en zij weten wie de wijkagent is. Als er dan problemen komen kan de wijkagent de jongeren makkelijker aanspreken. Samen met de gemeente en jongerenwerk wordt gezocht naar hangplekken waar de omwonenden minder last van ze hebben.

Speciale aandacht is er voor jongeren die dreigen het criminele pad op te gaan.

FS_Hondendrol_3004
Hondenpoep kan mensen tot wanhoop drijven. Foto: © Fons Sluiter.

Buurtbemiddeling
Het is mogelijk om conflicten tussen buurtbewoners door de burgers zelf op te laten lossen. ‘Buurtbemiddeling’ heet dat. In Gelderland wordt in de veel gemeenten gewerkt met Buurtbemiddeling. In Overijssel is Buurtbemiddeling nog niet zo bekend. Bewoners leggen hun problemen niet bij politie of justitie neer, maar proberen er – met behulp van een buurtbemiddelaar – onderling uit te komen. Zo kun je voorkomen dat een ruzie onnodig hoog oploopt en zorgen dat er een oplossing kan komen die aanvaardbaar is voor beide partijen.

Wilt u meer weten over buurtbemiddeling in Lingewaard? Klik dan hier.