Omroep Lingewaard

Park Lingezegen is klaar, maar nooit af….

Park Lingezegen is niet alleen een natuurgebied. In het gebied zijn diverse boomgaarden met b.v. appels of kersen. Minder bekent zijn de pruimen boomgaarden binnen park Lingezegen. Er staan meerdere pruimensoorten in de boomgaarden. Eén daarvan is de Eldense Blauwe. Een oud ras uit Elden.

Ene Derk Geurtsen kocht in 1897 een voormalige boomkwekerij van Booij & Crans. Hier stonden pruimenbomen op het terrein. Geurtsen ging hier mee naar de veiling in Elst, rond 1903. Niet wetende wat voor pruimen het waren, werden de volgende historische woorden gesproken….“Goh, Geurtsen wat heb je nou weer meegebracht?” vroeg de heer Vink, directeur van de veiling VVOB (Veiling Vereniging Over-Betuwe) in Elst. “Het zijn prümen en ze smaken lekker, proef maar”, was het antwoord van Geurtsen. Vink vroeg ook wat hij op de veilingbrief moest zetten en Geurtsen had geen idee. “Weet je wat; dan dopen we ze tot Eldense Blauwen” besloot Vink. De Eldense Blauwe was geboren.

De Eldense Blauwe is door de jaren wat in de vergetelheid geraakt, maar is binnen park Lingezegen opnieuw geïntroduceerd door Henk van Rheede.

De pruimen boomgaarden zijn te vinden aan de Plakse Uitweg net buiten Bemmel waar het nieuwste klompenpad langs loopt. Het ‘Breedlerspad’, en aan de Santackergaard in Elst.

Foto’s © Willeke van Vulpen.