Omroep Lingewaard

“Zwemmen of Stemmen….”

Aanstaande woensdag 18 maart mag Nederland weer naar de stembus. Dit keer voor twee verkiezingen. De reguliere Provinciale Staten verkiezingen en, voor het eerst op deze wijze, de verkiezingen voor het Waterschap. Daarom is er gebeld met dijkgraaf Roelof Bleker van het Waterschap Rivierenland, waar Lingewaard onder valt, met als resultaat het volgende interview:

Dijkgraaf Roelof Bleker
Dijkgraaf Roelof Bleker

Vraag: Wat doet een dijkgraaf eigenlijk?

Antwoord: Als Dijkgraaf ben ik bestuurlijk eindverantwoordelijk van een organisatie waar ruim 700 mensen werkzaam zijn. Ik ben voorzitter van het algemeen bestuur. Eigenlijk vergelijkbaar met de rol van de burgemeester.

Vraag: Dit jaar zijn de verkiezingen voor het waterschap gelijktijdig geregeld met de Provinciale Staten, waarom is dat?

Antwoord: Voorheen vonden de verkiezingen plaats door middel van het toesturen van een schriftelijk formulier, dat ingevuld weer geretourneerd moest worden. De respons hiervan was niet hoog. Door de verkiezingen nu gelijk met de Provinciale Staten verkiezingen te laten plaatsvinden wordt er gehoopt op een hogere opkomst.

Vraag: Waarom moeten we gaan stemmen woensdag?

Antwoord: De taken die het waterschap uitvoert zijn belangrijk om over mee te denken en te bepalen welke invalshoek wordt gehanteerd bij het uitvoeren. De veiligheid van de dijken, het zuiveren van het afvalwater, het beheer van het buitengebied zodat boeren goed hun land kunnen bewerken en overlast tegengaan door overtollig regenwater.

Vraag: Maakt het nog uit op welke partij ik stem?

Antwoord: Jazeker, er is verschil in hoe de uitvoer van de taken wordt benaderd. Wordt er bijvoorbeeld gekeken naar hoe dat op de meest voordelige manier kan gebeuren, welke rol speelt de duurzaamheid en hoe belangrijk is de natuur. Via de kieskompas kun je kijken aan de hand van het beantwoorden van een aantal stellingen welke partij het beste bij jou past.

Vraag: Waarom tref ik niet alle partijen aan op de stemlijst?

Antwoord: De deelname van partijen aan de waterschapsverkiezingen kan per waterschap verschillen. Het kan voorkomen dat een partij vanwege hun politieke ideeën over het waterschap niet deelneemt, omdat zij van mening zijn dat een waterschap op een andere manier georganiseerd zou moeten worden. Op de kieslijst van waterschap Rivierenland ontbreken verder bijvoorbeeld D66 en Groen Links. Deze partijen hebben hun krachten gebundeld en staan als de partij Water Natuurlijk op de lijst.

Vraag: Zijn de mensen die op de kieslijst staan allemaal goed gekwalificeerd?:

Antwoord: Uiteraard is het van belang dat er gekwalificeerde mensen op de lijst staan, maar nog veel belangrijker is het dat er interesse is voor het waterschap en de manier waarop het schap bestuurd moet worden. Ze hoeven dus niet allemaal technisch onderlegd te zijn. Net zoals in de Gemeenteraad is er in het waterschapsbestuur voor nieuwe bestuurders tijd om te leren over het waterschap en hoe het reilt en zeilt.

Vraag: Bent u bang dat bij een lage opkomst de discussie over het bestaansrecht van het instituut waterschap weer gevoerd gaat worden?

Antwoord: Die discussie is er sowieso, ongeacht of er een lage of hoge opkomst zal zijn. Het is nu eenmaal zo dat de diverse politieke partijen diverse ideeën hebben over het instituut waterschap. Voor mij is van belang dat we met het nieuwe bestuur 4 mooie jaren tegemoet gaan.

Als laatste tip wil ik absoluut nog meegeven om vooral de kieskompas in te vullen. https://rivierenland.kieskompas.nl/

Omroep Lingewaard dankt Roelof Bleker voor dit gesprek en wenst hem succes in de aanloop naar de verkiezingen van woensdag en uiteraard daarna.

Voor meer informatie over het waterschap en de manier waarop deze bestuurd wordt:

bron: Waterschap Rivierenland

Een gefilmd verslag van het Waterschapsverkiezingen Debat is hier te vinden:

bron: Waterschap Rivierenland

Tekst: Tanja Houkes

Interview: Wim van den Bosch