Omroep Lingewaard

Zorg taken, zorgen maken, zorg missen…

Zorg taken, zorgen maken, zorg missen: gesprek tijdens ontbijt Week jonge Mantelzorgers

Van 1 tot 7 juni was de Week van de Jonge Mantelzorger. Een week waarin die jongeren die extra hulp bieden voor een naaste, extra in het zonnetje worden gezet. Maar wanneer ben je eigenlijk jonge mantelzorger? Wat maakt dat je het wel of niet vertelt? Hoe kan het Steunpunt Mantelzorg hen bereiken en helpen? Interessante gespreksonderwerpen die aan tafel zijn besproken tijdens een gezamenlijk ontbijt van ervaringsdeskundigen en professionals die met jonge mantelzorgers in aanraking zijn.

“Gastlessen organiseren door ervaringsdeskundigen op middelbare scholen is een goede optie om meer jonge mantelzorgers te bereiken. Ervaringsdeskundigen vertellen dan wat ze meemaken. Vaak merken we dat jongeren in de groep niet durven te vertellen dat ze zich herkennen in het verhaal. Maar als je één op één gesprekken voert, gaan leerlingen wel vertellen,” vertelt een deelnemer. “Je bent geneigd om niet meteen te onthullen wat voor ziekte bijvoorbeeld je broer of ouder heeft, vooral als dat bijvoorbeeld een verslaving of psychische aandoening is,” oppert iemand anders. Dat maakt het lastig om erover te vertellen. Er kwam ook naar boven dat mantelzorgers zich soms schuldig voelen over zaken die gebeuren waar ze niets aan kunnen doen, maar waar ze zich wel voor schamen. Verder vinden zij het ook heel normaal. “Je doet dit gewoon, het hoort erbij en je weet niet anders.”

Ook wethouder Aart Slob is aanwezig. “Het is goed dat het Steunpunt Mantelzorg dit heeft georganiseerd. We zullen de steun moeten blijven neerzetten om de leefbaarheid goed op peil te houden.”

Bewustwording en het durven bespreken kan leiden tot de juiste hulp. Ken je een jonge mantelzorger? Meld hem of haar dan aan en ontvang twee bioscoopkaartjes! Zo zetten we samen de jonge mantelzorgers in het zonnetje. Meer informatie: Steunpunt Mantelzorg SWL: mantelzorg@swlingewaard.nl of 06 51156120