Omroep Lingewaard

“Het gaat bij ouderen vaak om de vraag achter de vraag”

LOA Henk Gertsen: “het gaat bij ouderen vaak om de vraag achter de vraag”

In Lingewaard zijn er Lingewaardse Ouderen Adviseurs. Henk Gertsen uit Gendt is één van hen.
“Ik bezoek ouderen meestal aan huis. Ze kunnen voor de meest uiteenlopende vragen bij het Meldpunt van SWL terecht. En worden dan gematcht aan mij of een van mijn mede vrijwilligers, afhankelijk van de vraag. Elke LOA heeft weer andere affiniteit, dus daar wordt goed naar gekeken bij het matchen. Mijn ervaring is, dat mensen soms niet de behoefte hebben om met iemand uit het eigen dorp te praten over kwetsbare situaties.” Henk zet zich dus juist niet alleen in Gendt in, maar in de hele gemeente. ,, De mensen waar ik kom hebben écht behoefte aan een gesprek. Ze zijn open en vertellen veel, vaak na doorvragen. De vraag waarvoor je komt, komt meestal aan het eind ter sprake. En dan gaat het vaak om de vraag achter de vraag. Dus bijvoorbeeld niet het wandelen met iemand is de vraag, maar het zoeken naar gezelligheid in het algemeen. Daar prikken wij als LOA goed doorheen. We zijn er ook goed in getraind. En sommige mensen willen er bijvoorbeeld niet uit om samen een kop koffie te drinken. Maar als ze dan één keer bij een koffieochtend geweest zijn, dan hebben ze het loopje wel gevonden en vinden ze toch aansluiting. Dat is zo mooi om te zien.
Als de vraag bijvoorbeeld is voor hulp met boodschappen, kijken we samen met de oudere hoe we deze praktische hulp kunnen inzetten door bijvoorbeeld contact te leggen met een buurvrouw of door deel te nemen aan een bepaalde whatsappgroep, áls de oudere digitaal vaardig is. Het valt me op dat er veel instanties zijn waar mensen terecht kunnen voor praktische hulp. Maar dat de mogelijkheden maar bij weinig mensen bekend zijn. De LOA’s doen uiteraard zelf geen boodschappen, maar kijken hoe we de persoon praktisch verder kunnen helpen.”

Ook eens praten met een LOA? Dat kan! Het gesprek is gratis. Bel het Meldpunt SWL voor meer informatie: 0852552555 of stuur een mail naar meldpunt@swlingewaard.nl