Omroep Lingewaard

Lezing ‘Oorlogsoperaties van 17 september tot mei 1945 in de Betuwe’ door Bauke Huisman

Persbericht Historische Kring Gente

De Historische Kring Gente houdt op vrijdag 17 januari 2020 de lezing ‘Oorlogsoperaties van 17 september tot mei 1945 in de Betuwe’ door Bauke Huisman. De avond begint om 20.00 uur en is in de grote zaal van Providentia, Dorpstraat 5, 6691 AZ Gendt.

Bauke Huisman, medeoprichter van het Betuws Oorlogs Informatie Centrum (BOIC), geeft een overzicht van de militaire operaties in WOII in de oostelijke Betuwe. Hij heeft zich daarin gespecialiseerd en door de lezing krijgt men een totaalplaatje van de operaties tussen september 1944 en mei 1945 van de geallieerde troepenbewegingen. De daarmee samenhangende gebeurtenissen zoals bijv. de slag om Elst, het bombardement op Gendt en de verwoesting ervan komen aan de orde. Daarbij besteedt hij ook aandacht aan het lot van de burgerbevolking.

Bauke is verbonden met en vaak te vinden in Oorlogsmuseum Niemandsland, dat gelegen is naast het kringgebouw van de Historische Kring Gente. Niemandsland toont veel voorwerpen van onze regio uit de Tweede Wereldoorlog. Zeker een bezoek waard.

De lezing is een onderdeel van het Gendts Bevrijdingsfestival, wat in het weekend van 17, 18 en 19 januari plaats zal vinden. Op vrijdag 17 januari is bovengenoemde lezing en op zaterdag 18 januari houdt Sebastianus Gendt een bevrijdingsconcert met beelden uit het archief van de kring en op zondag 19 januari wordt een nieuwe tentoonstelling van Oorlogsmuseum Niemandsland officieel geopend. Een weekeinde van herdenking dat u niet moet missen.