Omroep Lingewaard

Bladcadeau

Een nieuw seizoen is weer aangebroken. En veelal is dit niet het meest favoriete seizoen voor de meesten van ons. De dagen worden korter, de temperatuur daalt, en de zomerkleding kan weer voor een tijdje de kast in.
De natuur bereidt zich langzaam voor op de winter, dieren trekken zich terug, bomen laten hun bladeren vallen en ook het weer kan vaak grauw en grillig zijn.
De herfst wordt daarom vaak geassocieerd met somberheid.. Als je oud bent en aftakelt bijvoorbeeld ben je in de spreekwoordelijke herfst van je leven. En door de afname van daglicht ligt de welbekende najaarsdepressie op de loer.
Redenen genoeg om diep onder de dekens te kruipen zou je denken. Niets is echter minder waar. Als je namelijk leert om met andere ogen te kijken naar deze veranderingen, zal je zien dat de herfst eigenlijk het meest kleurrijke en indrukwekkende seizoen is van allemaal. In het groot maar ook in detail laat de natuur haar verborgen schatten steeds weer aan ons zien.
Prachtige paddenstoelen, spinnenwebben gehuld in parels van dauwdruppels, zonnestralen die zich een weg proberen te banen door de ochtendnevel, de warmgekleurde blaadjes en natuurlijk de schitterende wolkenpartijen en herfstluchten die aan ons voorbijtrekken.
Nee de natuur kan niet de schuld krijgen van de negatieve bijsmaak die de herfst soms met zich meebrengt.
Ik vraag me af…is het dan toch de mens die veelal zorgt voor de negatieve bijsmaak van dit seizoen?
In Lingewaard is de herfst de periode waarin de hondenbelastingcontroleurs (drie keer woordwaarde) traditioneel weer langs de deuren gaan in een poging belastingontduikers op heterdaad te betrappen. Een melkkoetje in de vorm van onze trouwe viervoeter. Voor diegene die één of meerdere illegale blaffers verborgen houdt zal de controleur ter plaatse een aangiftebiljet invullen zodat het verschuldigde bedrag van €54,= per blaffer alsnog voldaan kan worden.
Sterk staaltje van handhaven. Wel jammer dat deze vorm van handhaven niet overal in Lingewaard even rigoureus kan worden toegepast.
Ook is de herfst een seizoen geworden waarin traditioneel wordt geprobeerd om de zwarte pieten meer kleur te geven terwijl daarmee onze kleurrijke tradities juist zwart worden gemaakt. Ben benieuwd in hoeverre onze gemeente zich deze, inmiddels erg vervelend geworden, discussie aantrekt.
Nu het weer wat harder gaat waaien zal het gekissebis over “wel of geen windmolens in Lingewaard” ook wel weer aangewakkerd worden.
Vóór en tegenstanders zullen het vast weer regelmatig laten stormen in de verschillende media. Net zoals het onderwerp “het wel of niet afsluiten van de dijken” is ook dit een min of meer seizoensgebonden onderwerp gebleken waarover maar geen overeenstemming lijkt te kunnen worden bereikt.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat deze onderwerpen vast niet de enige in hun soort zullen zijn die de gemoederen de komende tijd bezig zullen gaan houden. Er duiken vast wel weer andere nieuwe problemen op die op een kordate en liefst transparante manier afgehandeld zullen moeten worden.

Mijn conclusie luidt dan ook: om het najaar op een zo goed mogelijke manier door te komen zullen we allemaal over de nodige dosis humor en nuchterheid moeten beschikken en zoals ik al eerder zei: we zullen de eigenschap moeten bezitten om het positieve en het mooie in te zien van iedere donkere wolk die zich boven onze gemeente lijkt samen te pakken, de kunde moeten bezitten om zonnestralen te ontdekken wanneer de wereld bedekt is onder een grijze deken en we moeten leren open te staan voor de schoonheid die er schuilt in ieder blad dat zich laat vallen en daarmee de aarde bekleedt met het meest prachtige kleurendek dat je je maar kunt bedenken.
Herfst…een bladcadeau in haar puurste vorm. I love it.
Fijn weekend allemaal