Omroep Lingewaard

Voetbalgekte in Lingewaard…

Ik snap voetbalgekte niet. Ik snap het toeteren van auto’s op straat na een gewonnen wedstrijd niet. Ik snap het met elkaar op de vuist gaan omdat je voor de tegenpartij juicht niet. Ik denk dat ik immuun ben voor oranjekoorts.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van sport. Al sinds 2001 ben ik een trouwe Formule 1 fan, en sinds 2015 heb ik elke Superbowl, de finale van het Amerikaanse football, live gekeken met mijn vader. Ik snap de passie, het enthousiasme en de toewijding van voetbalfans.

Wat ik echter niet kan begrijpen is de agressie, het vandalisme en de haat. Aan het einde van de dag is het gewoon een spelletje en mag je best teleurgesteld zijn als je favoriete team niet wint of slecht scoort. Als Ferrarifan weet ik maar al te goed dat teleurstelling erbij hoort als je een team support; je favoriete team kan niet altijd winnen.

Nooit is het in mij opgekomen om de straat op te gaan om op de vuist te gaan met Red Bull fans na de zoveelste race die Verstappen wint. Ook kwam het nooit in mij op om na een zege van Ferraricoureurs Sainz of Leclerc de straat op te gaan om op lantaarnpalen, stoplichten en paaltjes Ferrarirode strepen of steigerende paardjes met graffiti neer te kalken.

Het klinkt ook raar en idioot als je het zo verwoord. Waarom zou je andere fans die dezelfde passie hebben als jij aanvallen? Waarom zou je uit enthousiasme en blijdschap vandalisme plegen? Vraag het me niet, want ik begrijp het zelf ook niet. Maar het is wel de realiteit.

Het is wat ik zie als ik door Bemmel, kloppend middelpunt van Lingewaard, fiets. Op die voorheen genoemde lantaarnpalen, stoplichten en paaltjes zie ik het zwart en geel van Vitesse of het rood, groen en zwart van NEC. Ik snap de passie voor een sport, het juichen voor een team en het dragen van de kleuren.

Echter alleen omdat jij fan bent van iets of iemand en die kleuren wil dragen, hoef je de openbare ruimte niet met die kleuren te besmeuren. Jij bent trots op je club, ik ben trots op mijn dorp, op mijn gemeente. En die houd ik graag schoon.

Dus een klein oproepje, mocht Nederland de halve finale, of zelfs de finale van het EK winnen: laat je strijdbijl en oranje spuitbussen thuis terwijl je met andere fans de zege op legale wijze viert. Want deze gekte heeft niets met voetbal te maken.

Door Jennifer Straub, 9 juli 2024.