Omroep Lingewaard

En bij welke warme en welkome gastgezinnen mogen zij dan een tijdje komen wonen?

En bij welke warme en welkome gastgezinnen mogen zij dan een tijdje komen wonen?

PERIODE: vanaf augustus 2023 voor een semester, trimester of een schooljaar

Eva uit Spanje en Heloise uit Duitsland
                          Foto’s: Eva uit Spanje en Heloise uit Duitsland

Waarom zou je überhaupt nadenken over het worden van gastgezin?
Nederland is een geweldig land. Natuurlijk zijn er tal van zaken waarover we kunnen klagen, en dat doen we ook graag, maar bij ons kan (bijna) alles. We beseffen niet hoe goed we het hebben, totdat we scholieren uit andere landen spreken. Dat wij wonen in een land zonder tralies voor de ramen en de achterdeur van het slot is voor iemand uit Mexico iets heel bijzonders. Ons relaxte schoolsysteem is voor een gedisciplineerde Japanse scholier iets totaal nieuws. Als wij vinden dat onze kinderen wel een half uur naar school moeten fietsen en dit toch best wel ver is, kijkt een scholier uit Italië je verbaasd aan omdat anderhalf uur naar school reizen met de bus daar echt geen uitzondering is.

Ons wereldbeeld wordt gevormd door alles wat kan en vinden het vanzelfsprekend. Onbewust dragen we dit ook over aan onze kinderen. Toch is Nederland maar een klein landje en zullen onze kinderen, naar alle waarschijnlijkheid, contact krijgen met andere mensen uit andere culturen. Vaak zie je dat ouders heel erg hun best doen om zoon of dochter succesvol door een opleiding te loodsen, maar zit de voorbereiding op wereldburgerschap daar nauwelijks bij.

Een manier om op een ongedwongen, leuke, opbouwende manier te leren van anderen is bijvoorbeeld door een scholier (14-18 jarigen) uit een ander land in huis te nemen. De basis van uitwisselingen is het krijgen van meer begrip voor elkaar. Er ontstaan lijntjes tussen mensen uit verschillende delen van de wereld. Scholieren die, in een hele vormende periode van hun leven, hun blik verruimen en na een periode weer naar huis gaan met nieuwe familie in Nederland. Een gastgezin achterlatend met wie zij vaak een leven lang vriendschappelijke banden houden.

In augustus van dit jaar komen Heloise en Eva naar Nederland. Een voor hen vaak lang gekoesterde droom gaat in vervulling. Worden jullie hun gastgezin?

Hoe word ik gastgezin?

Gastgezinnen zijn er in alle soorten en maten, in onze ogen kunnen alle samenstellingen van gastgezinnen een warm thuis bieden aan de scholieren. Jong of wat ouder, alleenstaand of een gezin met kinderen? Zolang je maar enthousiast bent en open staat voor een interculturele ervaring. Gedurende de uitwisseling wordt het gastgezin en de scholier begeleid door één van onze Local Coordinators. Verder organiseert Travel Active events voor scholieren en gastgezinnen. Als gastgezin zorg je alleen voor kost en inwoning voor de scholier. Alle overige kosten zijn voor rekening van Travel Active of voor de scholier zelf.

Meer informatie?
Natuurlijk wil je meer informatie over iemand, voordat je besluit je deur open te zetten. De Link bij de namen verwijst naar de profielen op de website. We hopen datHeloise en Eva bij jullie een fijn thuis vinden. Neem, ook bij vragen, contact op met het High School Holland team via 085 2224810 ofhighschoolholland@travelactive.org

Op de website vind je meer informatie over het worden van gastgezin!