Omroep Lingewaard

Autismeweek: even stilstaan bij de oudergroep ASS in Lingewaard…

Eén keer per twee maanden komt de oudergroep voor kinderen met een aandoening in het Autistisch Spectrum bij elkaar. Deze week is de landelijke autismeweek. Een goed moment om even stil te staan bij deze oudergroep én bij autisme.

Medeoprichter Sharon Michels uit Bemmel vertelt: “Ouders kunnen hun verhaal kwijt en deelnemers delen hun ervaringen. Die gaan over de aanpak van je kind, hoe je jezelf overeind houdt en hoe je bij bepaalde instanties terecht kunt komen. Wat vaak in de ontmoeting voorop staat is de frustratie met de omgeving. We merken dat er nog veel onbegrip en onbekendheid is over het hebben van autisme  bij familie of in de schoolsituatie. Zo horen we vaak dat jonge kinderen met autisme zich wenselijk gedragen bij opa en oma of op school, maar volledig door het lint gaan wanneer ze thuis zijn. Opa en oma zien dan het probleem niet.” Haar dochter werd op twaalfjarige leeftijd gediagnostiseerd met ASS. “Op de basisschool merkte de school geen opvallend gedrag op. Wel werd ze veel gepest. Maar op een gegeven moment bereikte ze de puberteit en kelderden haar schoolresultaten. Dat kwam met name door overprikkeling. Het onderwijs lukt nu helemaal niet meer.”

De sfeer in de oudergroep is ongedwongen: “Je vertelt wat je wil vertellen, we hebben allemaal een gedeelde ervaring en respect voor elkaar. En niet alles past bij elk kind. Maar we dragen wel ideeën aan. En je doet ermee wat je er mee wil doen.”

Uiteraard gaat deze autismeweek niet voorbij zonder bijeenkomst: op dinsdag 28 maart. Op 30 mei is de volgende bijeenkomst. Meer weten over de oudergroep ASS en/of meepraten? Stuur dan een mail naar gezinsondersteuning@swlingewaard.nl