Omroep Lingewaard

Doe ook mee met beplantingsproject Doornenburg en Gendt in het Groen…

Inwoners van Doornenburg en Gendt kunnen meehelpen om de biodiversiteit in het buitengebied van Lingewaard te versterken. Op dinsdag 5 maart organiseren de gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een inspiratieavond ‘Doornenburg en Gendt in het Groen’ bij het dorpshuis de Tichel aan de Kolkweg 5a in Haalderen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop om 19.15 uur met een kopje koffie/thee en duurt tot 22.00 uur. Je kunt je aanmelden via de website van SLG, slgelderland.nl.

 

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Dit geldt ook voor het aanbrengen van landschapselementen als hoogstamboomgaarden, struweelhagen, knotwilgen of singels. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor het Rivierengebied.

Speciaal project
Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Doornenburg en Gendt. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen die de biodiversiteit versterken. De gemeente Lingewaard en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk. Inwoners van het buitengebied van de overige kernen kunnen in de komende jaren meedoen.

Inspiratieavond
Op 5 maart vertelt een adviseur van SLG meer over dit project. Je krijg informatie over je eigen landschap, hoort dan hoe je mee kunt doen aan het project en wat de ‘spelregels’ zijn. Ook kun je je gelijk aanmelden voor een veldbezoek met inrichtingsplan.

Van aanvraag tot aanplanten
Heb je belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met jou naar de mogelijkheden van landschapselementen op je terrein. Op basis van deze informatie ontvang je kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. SLG gaat in de plannen uit van inheemse en zoveel mogelijk autochtone beplanting die de biodiversiteit versterken. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Vrijdag 29 november wordt het plantmateriaal uitgedeeld.

 Doe ook mee
Lever ook een bijdrage aan een aantrekkelijk buitengebied. Ben je verhinderd maar heb je wel interesse om mee te doen aan dit project? Dan kun je je via dit formulier ook vast aanmelden voor deelname aan het project. Kijk op slgelderland.nl/projecten/doornenburg-gendt-groen.