Omroep Lingewaard

De Dag van de Bemmelse Vlag…

BEMMEL – Binnenkort is het zover: dan wappert bij alle huizen in Bemmel de Bemmelse Vlag! Waarom dan, zult u denken? Nou, op 9 april is het de “Dag van de Bemmelse Vlag”. Hoe dat zit, leggen we hieronder graag uit.

In het jaar 1178 werd het dorp “Bemele” voor het eerst genoemd in een oorkonde waarmee Bemele juxta Noviomagus (“Bemmel tegenover Nijmegen”) destijds als een geschenk van bisschop Godfried van Rhenen aan zijn dochter Heilwig werd weggegeven. Ja, zo ging dat in die tijd.

In 1978 bestond Bemmel 800-jaar en om dat groots te vieren, stelde de gemeentelijke werkgroep toen vast dat op 9 april de officiële stichtingsdatum was. Deze datum kwam tot stand, na enige voorstudie naar de invloed van de overgang van Juliaanse naar Gregoriaanse kalender in 1583.

Op 9 april viert Bemmel dus haar stichtingsdag en dat doen we door allemaal de Bemmelse Vlag uit te hangen. En over zes jaar in 2028 vieren we Bemmel 850, alle reden om als dorp nog eens extra uit te pakken met activiteiten en evenementen. Gelukkig hebben we daarvoor nog even de tijd.

Maar eerst 9 april: heeft u trouwens al een Bemmelse Vlag? Hang deze dan uit. Heeft u er nog geen? Bestel er dan snel nog één online via de website van ESKA (bemmelsevlag.eska.nl) of gewoon even zoeken via  Google. De Bemmelse vlag is verkrijgbaar in drie maten en wordt geleverd met het oorspronkelijke logo, we hebben ze op voorraad.