Door Jennifer Straub, 29 maart 2023
Donkere wolken, stromende regen, keiharde hagel: wie naar buiten kijkt waant zich in herfstige buien. Maar (zonnen)schijn bedriegt: afgelopen weekend is de klok weer een uur vooruit gegaan. Vogeltjes kwetteren vrolijk ’s ochtends vroeg, en volgende week staat Pasen weer voor de deur.
En met Pasen denk je gelijk aan eitjes, paashazen, lammetjes, zon en de geur van gras. Maar ook in Lingewaard is er met Pasen meer te doen dan alleen de haasjes met de eitjes, en de paasontbijtjes.
Denk hierbij aan het Paasvuur in Gendt op eerste paasdag, of bijvoorbeeld aan Palmpaasstokken maken in Huissen. De Huissense traditie waarbij kinderen een stok gemaakt van brood en snoepgoed versieren met haantjes. Mocht je hierbij willen zijn, dan kun je dit weekend terecht in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming kerk in Huissen-stad.
Ik zou nu nog een heel stuk kunnen schrijven over de origine van Pasen met betrekking tot de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Echter mag ik ervan uit gaan dat de gemiddelde Lingewaarder hier wel het één en ander over weet. Buiten de Rooms-katholieke scholen die Lingewaard telt, is het Rooms-katholieke geloof nog altijd de meest aangehangen stroming in Nederland, zo bleek uit een bron van eind december 2022. De kans dus dat je dit als Lingewaarder leest en geen idee hebt hoe Pasen is ontstaan, is klein.
In plaats daarvan, roep ik op om vooral een beetje te genieten. Want eigenlijk is Pasen een soort Lentekerst: gezellig met je familie of je gezin rond de tafel. Genieten van lekker eten en gezelligheid. Alleen dan zonder kerstcadeautjes. Al zijn de momenten die je met dierbaren doorbrengt toch wel de mooiste cadeautjes, lijkt me dan.