Omroep Lingewaard

Column Jennifer Straub: Kijk naar het verleden om de jeugd te begrijpen…

Column door Jennifer Straub, 31 mei 2023

Heb je het druk of last van druk? Grote kans dat je nu vragend zit te kijken, want wat bedoel ik hier eigenlijk mee? Steeds meer jongeren en jongvolwassenen kampen met mentale problemen. Men is sneller overwerkt, of krijgt zelfs te maken met een burn-out. Komt dit door corona, of simpelweg door een overbeschermde jankgeneratie?

Laat ik allereerst voorop stellen dat de coronamaatregelen schade hebben achterlaten, vooral bij de jeugd. De puberteit en je studentenjaren zijn de jaren waarin je jezelf ontwikkelt, zowel op persoonlijk als op sociaal vlak. Door maandenlang tussen dezelfde vier muren te zitten en te staren naar een scherm met ‘Teams-bolletjes’ ontwikkel je jezelf niet. Er kan dus ook gesteld worden dat de jongere generaties beschadigd zijn en twee jaar achter lopen op meerdere vlakken. Voor hen heeft de tijd stil gestaan.

Maar het is te gemakkelijk om alles af te schuiven op de afgelopen coronacrisis en de daarbij horende maatregelen. Zijn de huidige jongeren en jongvolwassenen softer dan voorgaande generaties? Jazeker. Al denk ik zelf dat sociale media daar niet zozeer een rol in speelt. Sociale media zou echter het tegenovergestelde effect kunnen hebben, dat oorlogen die plaatsvinden in het Midden-Oosten ineens dichterbij komen. Waardoor dit meer effect zou hebben op hoe de jeugd tegen het leven aan kijkt, in plaats van dat het zou voelen als iets wat ver van hun bed zou staan. Dat zou kunnen, maar is niet het geval.

Maar kijk eens naar voorgaande generaties. Vraag iets aan je grootouders over de Tweede Wereldoorlog, of aan je ouders over de val van de Berlijnse muur, die daarmee het einde van de Koude Oorlog tot gevolg had. Onze generatie is softer, niet omdat de problemen van onze generatie minderwaardig zijn, maar omdat wij moeite hebben met te begrijpen wat oorlog is. Uitzonderingen daargelaten, zijn we allen opgegroeid in een veilig land, zonder oorlogsconflicten of dagelijkse bombardementen. In tijden van crisis ben je geneigd sneller volwassen te worden, omdat je wel moet, bij mijn generatie zie je het tegenovergestelde gebeuren.

Jongeren worden meer beschermd opgevoed, en door de velen lockdowns niet bepaald gestimuleerd om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Jongeren en jongvolwassenen raken sneller overprikkeld doordat ze minder gewend zijn, wat uiteindelijk leidt tot die term van ‘overbeschermde jankgeneratie’. Al zouden oudere generaties hier een voortouw in kunnen nemen. In plaats van klagen over hoe de jeugd van tegenwoordig niets gewend is en te soft is, meedenken over hoe we jongeren de handvaten kunnen bieden zodat zij volwaardig en probleemloos kunnen meedraaien binnen de samenleving.