Omroep Lingewaard

Kritische Koningsdag: oorsprong, traditie en gebreken…

Door Jennifer Straub, 26 april 2024

Aankomende zaterdag is het weer koningsdag, voor de ene een oranjegekleurde traditie en voor de ander een commercieel succes. Koningsdag is een ver reikende traditie waarbij landelijk de verjaardag van ons huidige staatshoofd wordt gevierd. De feestdag vond voor het eerst plaats in 1885 als Prinsessedag, ter ere van de vijfde  verjaardag van toenmalig prinses Wilhelmina.

Inmiddels is de feestdag van 31 augustus naar 30 april naar 27 april verandert. De dag valt namelijk jaarlijks op de verjaardag van onze huidige koning of koningin. De oorsprong van de toenmalige Prinsessedag lag bij de politiek, die bedacht dat Nederland een feestdag nodig heeft waar de monarchie in het middelpunt staat. Door de jaren heen is deze feestelijk oranje dag hier en daar wat verandert. Zo kwamen er eerst mensen langs op het paleis, maar gaat de koning tegenwoordig langs een willekeurige stad die allerlei activiteiten en optredens organiseert.

Ook Lingewaard kleurt oranje op 27 april. Verschillende activiteiten zullen georganiseerd worden in Huissen, Bemmel, Angeren, Doornenburg, Gendt en Haalderen. In Huissen kan men een rommelmarkt, kleedjesmarkt, Aubade, optocht en kinderspelen bezoeken. In Bemmel is er een prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen, rolstoelen, karretjes, driewielers, of skelters. Compleet met een straattekenwedstrijd en prijsuitreiking voor de mooiste straattekeningen. De dag wordt helemaal een feestje met een vlooienmarkt voor volwassenen en een kindervrijmarkt met diverse gratis attracties.