Klimaat ondergaat metamorfose: zinderende hitte en kolkende rivieren
Column door Jennifer Straub, 6 september 2023
In Lingewaard was er de afgelopen zomermaanden absurd veel neerslag. De mate van regen en hagel die de dorpen te verduren kregen was ongekend voor deze tijd van het jaar. Niet alleen Lingewaard werd getroffen door absurd weer. Hevige bosbranden in Griekenland, veroorzaakt door de maandenlange droogte sinds midden juli 2023. Inmiddels hebben deze branden plaatsgemaakt voor kolkende rivieren en extreme regenval. Overigens is dit niet alleen het geval in Griekenland: In Spanje heeft de ongewone regenval twee doden en één vermiste veroorzaakt en ook in de Alpen was er sprake van een code rood afgelopen augustus. Het lijkt soms of we overal waar we kijken rivieren buiten hun oevers zien treden of bossen vlam zien vatten. Hoe reëel is de opwarming van onze planeet?
De afgelopen jaren zien we een toename in het aantal “klimaatontkenners”. Een klimaatveranderingontkenner (kortweg klimaatontkenner) is iemand die niet gelooft of ontkent dat er sprake is van klimaatverandering. Hoewel iedereen recht heeft op een eigen mening en visie, is het ontkennen van de veranderingen van de afgelopen jaren meer vergelijkbaar met een struisvogel die zijn kop in het zand steekt. Of een kleuter die de handen voor de ogen doet, want “als ik jou niet zie, zie jij mij ook niet”.
Onze planeet staat in lichterlaaie, smelt en overstroomt, wat maakt dat de opwarming van de aarde en de veranderingen in het klimaat niet eens een nationaal probleem zijn, maar meer gezien kunnen worden als een wereldwijd probleem. Het handigste zou zijn als er een aantal landelijke vertegenwoordigers per continent samen zouden komen om tot een oplossing te komen. Een wereldwijd, gemeenschappelijk beleid wat betreft klimaat, vergelijkbaar met hoe elk land in de EU haar eigen beleid heeft, maar zich ook houdt aan de regels en wetten van de Europese Unie.
Samenwerken is echter makkelijker gezegd dan gedaan, en hoewel dit in theorie niet heel gek klinkt, blijkt het in de praktijk lastiger te zijn. In Nederland schijnen we bijvoorbeeld dol te zijn op politici afkraken en bedreigen die democratisch door onszelf gekozen zijn. Wie kritisch kijkt kan zich toch wel afvragen hoe aannemelijk de kans is dat bij een wereldwijd klimaatcongres een overeenkomst tot stand zal komen, als ons eigen kleine kikkerlandje niet eens een kabinet weet te vormen. Een wereldwijde overeenkomst waar alle verschillende afgevaardigden zich in zullen kunnen vinden.
Wat kunnen we dan wel doen? Je afval scheiden en een beetje letten op je eigen CO² uitstoot zal misschien niet gelijk een wereld van verschil maken, maar alle kleine beetjes helpen. Zoals een wijs persoon ooit zei: “verbeter de wereld, begin bij jezelf”.