Zondag 9 april gaat de kring naar het museum van kinderdorp Neerbosch. De monumentale witte Weezenkapel uit 1882, waarin het museum is gehuisvest, is op zich al een bezoek meer dan waard. Het museum is echter ook een herinnerings- en belevingsplaats waar veel weeskinderen uit het hele land een gedeelte van hun jeugd hebben doorgebracht.
We starten om 14.00 uur in het Van Lindenhoutmuseum, Scherpenkamp 58, 6545 AL Nijmegen. Voor carpoolers is het vertrek vanaf Villa Ganita om 13.00 uur, Nijmeegsestraat 19, Gendt
Voor deze excursie kunnen leden zich opgeven tot 31 maart 2017.
Kinderdorp Neerbosch betekent 150 jaar zorg voor kinderen. Een unieke plek in Nederland, waar zowel weesjongens als -meisjes van voornamelijk protestant-christelijke afkomst uit het hele land werden opgevangen. Ze kwamen terecht in een zelfvoorzienend wezendorp waar rond 1890 maar liefst 1100 kinderen woonden. Het Van ’t Lindenhoutmuseum is sinds 1999 gehuisvest in een Rijksmonument, de Wezenkapel uit 1882. Naast een historisch overzicht vindt men gereedschappen uit de werkplaatsen, uitgaven van de drukkerij, leermiddelen, meubels, prenten, schilderijen en foto’s. Tal van verhalen en documenten brengen een levendig beeld van het leven van de kinderen in Neerbosch. Een grote maquette geeft een goed beeld van het oude Neerbosch. Tijdens de openstelling worden historische fotoseries en films vertoond.
Het museum is vernoemd naar de stichter en directeur van de Weesinrichting Neerbosch Johannes van ’t Lindenhout. Weeskinderen, voogdijkinderen en kinderen in de knel zijn vanaf 1867 bewoners in het wezendorp. Op het terrein zijn nog steeds enkele bijzondere jeugdzorginstellingen gevestigd.