Na een ritje in een volle bus ontdekt u dat uw portemonnee is gerold. U bent uw geld kwijt en dat is uiterst vervelend. Ook omdat u snel zaken moet regelen, zoals uw bankpas blokkeren, een nieuwe aanvragen en nieuwe sleutels laten maken. In de praktijk blijken vooral vrouwen met schoudertassen doelwit te zijn van zakkenrollers. Maar eigenlijk moet iedereen alert zijn op zakkenrollers.
- Op welke plaatsen moet ik op mijn hoede zijn voor zakkenrollers?
- Tijdens drukke evenementen en op de markt.
- In kleedkamers van winkels.
- Bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer.
- Op roltrappen en in wachtrijen.
- Op luchthavens, bij toeristische attracties en in hotellobby’s.
- Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen.
- Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.
- Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.
- Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna de portomonnee wordt weggegooid.
- Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.
U hebt de dader(s) in actie gezien en wilt aangifte doen? Dan kunt u terecht op het politiebureau bij u in de buurt. U kunt contact opnemen met de politie via de algemene meldlijn 0900-8844. Vermoedt u dat u bent gerold, maar hebt u niets gezien? Dan kunt u ook via internet aangifte doen.
Mijn pinpas en/of identiteitsbewijs is/zijn ook gestolen. Wat moet ik doen?
Neem contact op met uw bank om uw pinpas, master- en/of visacard te blokkeren.
Zijn ook documenten als uw paspoort of rijbewijs gestolen? De politie raadt u aan een week te wachten voordat u nieuwe documenten aanvraagt. Het komt namelijk regelmatig voor dat deze documenten kort na de diefstal ergens worden teruggevonden.
Wat kan ik doen om mijn mobiele telefoon tegen zakkenrollers te beschermen?
Houd uw omgeving in de gaten als u mobiel belt.
Activeer de beveiligheidscode Yunu (Your Unique Number). Uw mobiele telefoon werkt dan alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.
Noteer uw Imei-nummer. Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het nummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
Op veel nieuwe mobiele telefoons (smartphones) kunt u een applicatie installeren die de positie van de telefoon weergeeft. Bij verlies of diefstal is het toestel zo gemakkelijker op te sporen. Neem bij diefstal altijd contact op met uw provider om uw nummer te laten blokkeren.
Noteer of onthoud het signalement van de zakkenroller en bel de politie via 112 (bij spoed). Is er geen spoed, bel dan de algemene meldlijn 0900-8844. Ziet u in een winkel een zakkenroller aan het werk? Waarschuw ook de bedrijfsbeveiliging.
Hoe te voorkomen dat ik word ‘gerold’?
- Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u.
- Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien.
- Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
- Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
- Neem niet meer geld mee dan u nodig hebt.
- Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas.
- Draag uw tas met de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd.
- Neem uw tas altijd mee in de paskamer.
- Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
- Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.