Omroep Lingewaard

Wooncoach biedt hulp bij woonvragen

Vanaf 1 april 2021 heeft de gemeente Lingewaard een wooncoach! Petra Verhagen staat midden tussen  de inwoners van 65 jaar en ouder. Zij helpt hen op een makkelijke en persoonlijke manier bij hun vragen  over wonen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vragen over levensbestendig wonen in eigen huis, zo lang  mogelijk zelfstandig wonen of verhuizen naar een nieuwe woning. De gemeente heeft als een van de  eersten in Gelderland deze functie in het leven geroepen. Zo werkt ze aan een vernieuwend beleid.  

 

Wethouder Helga Witjes: ”De woningbehoefte in Lingewaard is groot. We zoeken als gemeente op  verschillende manieren naar oplossingen. Bouwen van nieuwe woningen voor jong én oud is een van die  oplossingen. Maar we merken ook dat onze inwoners van 65 jaar en ouder vaak veel vragen hebben over  hoe zij wonen. En verhuizen is als oudere niet zo gemakkelijk meer en daarmee niet vanzelfsprekend. Soms  is uw huidige woning niet meer geschikt of u wilt misschien wel dichter bij kinderen en kleinkinderen  wonen. Maar hoe pakt u zo’n verhuizing aan? Daarom hebben we samen met Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Waard wonen de wooncoach in het leven geroepen. ” 

Wat doet een wooncoach? 

De wooncoach is hét aanspreekpunt voor woonvragen van 65-plussers. Zij weet de weg naar de relevante organisaties. Inwoners kunnen zelf contact opnemen met een vraag. Maar ook mensen die een vraag  hebben voor een 65-plusser uit hun omgeving kunnen bij de wooncoach terecht. Petra licht dit nog verder  toe: “Ik zorg dat u overzicht krijgt van mogelijkheden en regelingen op het gebied van wonen. Zó kunt u een goede afweging maken. Aanpassingen aan uw woning of een verhuizing zijn voorbeelden, vaak is er meer  mogelijk dan u denkt. Ik bespreek uw wensen en zoek daarbij een oplossing die past. Zó houdt u uw fijne en  veilige leefomgeving of krijgt deze weer terug. Ik vertel u graag wat ik voor u zou kunnen betekenen!” 

Hoe werkt het en wat kost het? 

U spreekt af met de wooncoach bij u thuis of in overleg op een andere locatie. Het gesprek is gratis en  vrijblijvend. Omdat ieder mens uniek is en elke situatie anders, krijgt u van Petra een persoonlijk advies. Zij  kan u bijvoorbeeld adviseren over: 

  • Levensbestendig wonen in uw eigen huis 
  • Zo lang mogelijk zelfstandig wonen 
  • Verhuizen naar een andere woning; wat betekent dit eigenlijk, ook op financieel gebied; Het vinden van organisaties voor andere vragen, zoals schoonmaakhulp of een aanpassing in uw  woning. 
  • Uw inschrijving en profiel op Entree.nu (aanbod huurwoningen van de woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen)

Hoe kunt u de wooncoach spreken? 

Bent u 65 jaar of ouder en geïnteresseerd in een gesprek met de wooncoach? Meer informatie vindt u op  www.lingewaard.nl/wooncoach