BEMMEL – De legale wietkwekerij in het tuinbouwgebied Bergerden bij Huissen gaat verkassen. Vorig jaar ontstond flinke commotie bij omwonenden toen ze vernamen dat bij hun om de hoek meer dan tienduizend vierkante meter aan cannabis verbouwd zou gaan worden.
Door: Rob Haverkamp
Die wiet, gekweekt door het daarvoor opgerichte bedrijf Cannamax, is bestemd voor het coffeeshopexperiment van de landelijke overheid. De enorme kwekerij zou gebouwd gaan worden aan de Hedera tussen Bemmel en Huissen. Dat gaat nu toch niet door.
“We hebben van de centrale overheid toestemming om te verplaatsen binnen het gebied Bergerden”, zegt Derk Wisman namens Cannamax. Wisman wil niet zeggen waar het kwekerij nu dan wel komt, tot de koop van de grond definitief rond is.
Gemeente zwijgt
De gemeente Lingewaard bevestigt dat er een nieuwe locatie in beeld is, maar wil ook niet zeggen waar dan in het tuinbouwgebied. Verder wil de gemeente ook geen vragen beantwoorden voordat de kogel definitief door de kerk is.
Ook de bewoners van het gebied hebben geen idee waar bij hun in de buurt de flinke wietplantage dan wel komt, zegt Pim Rikken. Hij is één van de ondernemers die dichtbij de eerste locatie woont. Maar dat maakt ze ook niet zoveel uit.
“Wij dachten: wij zijn er vanaf.” Volgens Rikken is bij Cannamax door de gemeente Lingewaard de indruk gewekt dat de plek aan de Hedera prima kon en dat er vooraf overleg met de omwonenden was geweest. Niet dus. De buurt voelde zich overvallen door de plannen. “Dan gaan de hakken in het zand.”
Trekt het criminelen?
In de buurt leefden grote zorgen over de veiligheid. Komen op de wiet straks criminelen af, zoals vliegen op stroop? Diverse gemeenten, waaronder Overbetuwe en Wageningen, zagen uiteindelijk af van de komst van een grote, legale wietkwekerij. Lingewaard stemde wel in met medewerking aan het wietexperiment van de Rijksoverheid.
Zie ook: Omwonenden vrezen komst legale mega-wietkweker in Lingewaard
Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd.
In juni 2021 was er een ontmoeting met omwonenden. Die meeting was ‘niet onvijandig’, stelt Wisman. “Maar nu komen we gewoon bij die mensen op de koffie.” Naar aanleiding van die emotionele bijeenkomst met omwonenden en kritiek en tegenwerking vanuit de omgeving heeft de gemeente besloten om het aanbod van de door hen aangeboden grond weer in te trekken. “Dus toen hadden wij geen grond”, stelt Wisman nuchter vast.
Geen problemen verwacht
De gemeente heeft zich daarop wel ingezet om met een alternatieve locatie op de proppen te komen. Cannamax heeft vertrouwen dat het op de nieuwe locatie wel gaat lukken. “Er zijn heel weinig omwonenden en dus ook heel weinig belanghebbenden”, zegt Wisman over die nieuwe locatie.
“We zien geen problemen bij het verkrijgen van de omgevingsvergunning.” Hij verwacht dan ook geen verzet vanuit de omgeving van de nieuwe plek tegen de kwekerij, zoals aan de Hedera wel het geval was.
De nieuwe locatie voldoet volgens Wisman nog beter aan de eisen die gesteld worden dan de vorige locatie. Die eisen zijn hoog, omwille van de veiligheid. Het betekent wel ‘een aanzienlijke vertraging’.
Nog geen startdatum
“Aan de andere kant is het zo dat er nog geen officiële startdatum is vanuit de Rijksoverheid”, constateert Wisman. “Die zullen niet zeggen: we gaan volgende week starten. Want dan mislukt het experiment.” In zo’n kort tijdsbestek valt geen veilige wietplantage uit de grond te stampen.
De oppervlakte van de locatie is nagenoeg hetzelfde als de eerste locatie. Wisman: “We zaten op ongeveer 11.000 vierkante meter op locatie 1. En ik meen dat we naar 12.000 gaan op deze locatie.”