“…we zijn net als jullie..”
Jasem Hadid, 38 jaar, kijkt even naar buiten waar enkele jonge Syrische peuters zich vermaken met het klimmen op de fietsenrekken die er veelvuldig staan voor de ingang van het voetbalveld van de Bataven in Gendt om zich vervolgens weer naar ons te wenden.
“Ik begrijp dat er weerstand is, maar we zijn aardige mensen.. we zijn hier niet om jullie brood af te pakken, we zijn hier niet om jullie geld te pakken, we zijn hier ook niet om jullie banen in te nemen…we zijn net als jullie…”
De Gemeente Lingewaard herbergt voor 72 uur 121 vluchtelingen uit Syrië in de sporthal Walburgen te Gendt. Jasem Hadid is één van hen. Door zijn kennis van het engels en zijn natuurlijke leiderschap fungeert hij min of meer als woordvoerder voor deze groep. De Gemeente heeft de gelegenheid geboden aan de pers om kort te spreken met Jasem Hadid.
In de kantine van de sporthal ontmoeten we elkaar. Jasem vertelt over de lange weg uit Syrië naar Nederland, een weg die vele vluchtelingen met hem zijn gegaan. De oorlog in hun thuisland, de voortdurende angst dat bombardementen hun familie en huizen zullen vernietigen, maken dat velen huis en haard en vaak een goede baan achterlaten op zoek naar een veiliger plek.
“Syrie was een goed land, je kon er goed leven, studeren.. ik was marketing manager” vertelt Jasem “En nu is er niet alleen het dictatoriale bewind van Assad, maar ook IS..”
Via Libanon, Turkije, Griekenland, Macedonie, Servie, Oostenrijk en Duitsland is hij uiteindelijk op 23 september in Nederland gekomen. De weg was lang, moeilijk en kostbaar “veel mensen hebben hun huis verkocht om de vlucht voor hun familie te kunnen bekostigen”. In Rotterdam heeft hij asiel aangevraagd. Vervolgens is de reis gegaan van Ter Apel naar Geleen, Veenendaal, Baarn en nu dus Gendt. Morgen (lees dinsdag 13 oktober) verlopen de 72 uur opvang en zal er een nieuwe plek gevonden moeten worden voor Jasem en de 120 andere vluchtelingen.
Jasem hoopt hier in Nederland een goede toekomst op te kunnen bouwen. “Nederland is een land waar de wet nog nageleefd wordt, de mensen zijn vriendelijk en we hopen dat we elkaar snel goed zullen begrijpen. Jullie moeten wennen aan ons en wij ook aan Nederland. Maar wees niet bang voor ons, we haten IS meer nog dan Assad, we zijn normale mensen.”
Burgemeester Marianne Schuurmans – Wijdeven geeft aan dat ze er alles aan doet om de volgende halte voor deze groep permanenter te laten zijn in afwachting van plaatsing op een AZC.