Omroep Lingewaard

Volle zaal in Bemmel voor Bettine Vriesekoop over Pearl S. Buck

Blije gezichten dat het weer kon, zaterdag 12 juni in De Kinkel. Boekhandel De Toren  van Bemmel was opgetogen dat de ontmoeting met schrijfster Bettine Vriesekoop  niet digitaal hoefde, maar in de grote zaal van De Kinkel live kon plaatsvinden, met  publiek, allemaal keurig op 1,5 meter afstand. De zaal zat dan ook vol.  

Bettine opende de middag met filmpjes en foto’s van haar zoektocht naar Pearl S. Buck, een heel bijzondere vrouw. Opgegroeid in het China van het begin van de  twintigste eeuw heeft zij met haar boeken een uniek inzicht weten te geven in het  onbekende China uit die periode. De Amerikaanse Buck verzette zich haar leven  lang tegen vooroordelen over China, die in haar tijd algemeen waren.  

Na de inleiding door Bettine volgde een interview door filosofe Dascha Düring met Bettine over haar fascinatie voor Pearl S. Buck, waarbij de vooroordelen toen en nu  aan de orde kwamen. En net als Buck toen, kwam Bettine nu vanuit haar kennis van  China en haar ervaring met de mensen in geweer tegen de beeldvorming over  China. Buck wist over de Chinezen dat het goede vrienden konden zijn en  gevreesde vijanden. Bettine sloot het interview af met de gedachte dat het westen  krijgt van China wat het westen zelf van China maakt. Deze uitspraak kreeg op het  moment dat Biden op de G7 een alliantie tegen China probeerde te smeden een  actuele betekenis. Zo was er, naast de vreugde over een live evenement  meemaken, ook nog van alles om over door te denken.