Omroep Lingewaard

Vleermuizenkast in Eco park Gendt…

Het had nog wel wat voeten in aarde voor de vleermuizenkast in het Eco park in Gendt op de juiste plaats in de grond stond. Op 3 mei hebben 6 vrijwilligers de zware kast geplaatst, die voornamelijk als kraamkamer zal fungeren. Erg belangrijk nu er steeds minder ruimte voor de kleine zoogdieren is.

Vleermuizen komen in onze omgeving voor, hierbij zijn de meest voorkomende soorten de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. Deze zoogdieren jagen voornamelijk ’s nachts op insecten. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze kunnen dat dankzij een vlieghuid tussen de voorpoten (met sterk verlengde vingers) en de romp, en tussen de achterpoten en de staart. Nederland kent ca 20 vleermuissoorten en ze voeden zich allemaal met insecten. De dwergvleermuis wordt 36 tot 51 millimeter lang, met een spanwijdte van 180 tot 240 millimeter. Alle Nederlandse vleermuissoorten zijn beschermd.

Vleermuizen vangen veel muggen en spinnen en zijn van groot belang voor onze biodiversiteit. Samenleven met vleermuizen vormt geen enkel probleem: ze zijn volledig ongevaarlijk en richten geen schade aan.

Steeds meer inwoners van de gemeente Lingewaard verduurzamen en isoleren hun woning. Een goede ontwikkeling waar de gemeente trots op is. Maar voor vleermuizen is isoleren vaak minder goed nieuws; zij verliezen hun natuurlijk schuilplaatsen. Om deze beschermde diersoort een alternatief te bieden heeft de gemeente Lingewaard deze vleermuizenkast gefinancierd. Ook heeft de gemeente de inwoners van Lingewaard de kans gegeven vleermuizenkasten te laten plaatsen rondom woningen. Door het grote succes van deze actie is er momenteel een stop.

www.lingewaardnatuurlijk.nl

www.lingewaard.nl/vleermuisverblijf

Foto’s © Willeke van Vulpen.