Omroep Lingewaard

Verkiezingen: de stemming zit er goed in…

Column door Jennifer Straub, 16 maart 2023

De dag nadat ik de uitslag van de verkiezingen binnen zag stromen op de televisie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit prachtig vind. Niet omdat ik BBB-aanhanger ben, want ik heb zelf op een andere partij gestemd. Waar ik op heb gestemd, is niet relevant voor dit stuk. Maar ik vind deze uitslag prachtig, omdat het laat zien dat je stem niet voor niets is. Het laat zien hoe prachtig democratie is.

Hoe vaak heb ik wel niet mensen horen klagen over hoe dingen in ons kikkerlandje geregeld waren. Een hoop “bla, bla”, maar als het erop aankwam lieten ze de stembus links liggen. Want “mijn stem doet er toch niet toe, er verandert toch niets”. Het tegendeel blijkt. Waar het opkomstpercentage in het nabijgelegen Nijmegen bleef hangen op 38,1 procent, liep het opkomstpercentage in Lingewaard op tot maar liefst 60 procent! Dit is ook hoger dan het landelijk gemiddelde.

Elke stem is een stem en elke stem heeft invloed. Die invloed bleek gisteravond, toen Nederland BBB-groen kleurde: in het merendeel van de provincies werd BoerBurgerBeweging de grootste partij. Kun je van vinden wat je wil. Je kunt zeggen dat het gaat om proteststemmen, niet zozeer vóór de BoerBurgerBeweging, maar meer tegen andere partijen. Je kunt zeggen dat Nederland achter haar boeren staat en daarom BBB als grote winnaar uit de verkiezingen komt. Feit blijft dat democratie een mooi ding is.

Dus laat ik bij deze even stilstaan. Even een momentje van dankbaarheid dat we naar de stembus kunnen, dat onze stem ertoe doet en niet slechts onderdeel is van een schijndemocratie. Dat we in een land leven waar we de keuze hebben uit meerdere partijen, in plaats van slechts één enkele partij.

Gisteravond is ons Nederland verandert. Lingewaard ook, met 21,2% van de stemmen voor BBB. Of deze verandering ten goede of ten kwade zal zijn: de tijd zal het leren. Stilstand is achteruit gaan. Verandering is daarom in zekere zin altijd wel goed. Vandaag is het feest van verandering en het feest van de democratie. Vandaag hangen boeren de Nederlandse vlag weer goed. Rood-wit-blauw wappert in de wind der verandering.