Taalmaatje Annelies: “Het valt me altijd op dat er zoveel moeilijke formuleringen in het Nederlands zijn”
Deze week is de Week van Lezen en schrijven 2023. Annelies Schreurs is sinds een aantal jaren vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lingewaard. Naast Lingewaardse Ouderen Adviseur en vrijwilliger bij het Meldpunt SWL, is Annelies ook taalmaatje voor Mohammed uit Eritrea. Met succes: hij heeft met haar hulp een opleiding in de zorg kunnen afronden en werkt nu bij Sancta Maria in Huissen.
“Na de start van zijn opleiding MBO niveau 2 loopt hij al gauw tegen problemen aan. Want naast dat de opleiding niet is aangepast voor anderstaligen, is de hele cultuur in Nederland zó anders. Hij is in Eritrea naar school geweest, maar termen als ‘feedback geven’ en ‘doelen stellen’ kent hij niet. Ze zijn gewend om overal ‘ja’ op te zeggen. Het is dan de vraag of ze het echt begrepen hebben. Een agenda heeft hij niet, Mo onthoudt alles in zijn hoofd. Door wekelijks bij elkaar te komen krijgt hij langzamerhand toch wat dingen van de Nederlandse cultuur mee. Ik ben ook mee geweest naar een tien minutengesprek op de school van de dochter. Zijn vrouw was er nog nooit geweest en zou mij nooit om hulp vragen. Een nieuwsbrief van school lezen? Begin er maar eens aan als je zelf nooit hebt leren lezen en schrijven. En woorden als ‘aannemen’ en ‘opnemen’ klinken in onze oren zo vanzelfsprekend, maar hebben ook een figuurlijke betekenis. En dat maakt het moeilijk om uit te leggen.”
Taalmaatjes zijn erg waardevol om mensen met een taalachterstand meer taalbagage te geven om beter te kunnen meedoen in onze samenleving.
Meer informatie over het project Taalmaatjes: Margriet de Bot (SWL) 06-30027564 of M.debot@swlingewaard.nl