Omroep Lingewaard

Redding voor de Boekhandel

Boekhandel Toren van Bemmel, in het Gelderse Bemmel bij Nijmegen, maakt op 1 mei een doorstart door een coöperatie aan te gaan met acht boekenliefhebbers. De nieuwe partners hebben allemaal een aandeel in de boekhandel genomen en zullen vanaf 1 mei 2021 in tweetallen één dag per week onbezoldigd de boekhandel runnen. Het plezier van een dag tussen de boeken is hun beloning.

Veel boekhandels zijn de laatste jaren in de problemen geraakt. Sommige zijn omgevallen, andere hebben met kunst- en vliegwerk de zaak overeind gehouden. Hoe de winkelsluiting door corona voor de Nederlandse boekhandel gaat uitpakken is nog niet bekend.  Maar omdat ze in Bemmel daar niet op wilden wachten is deze bijzondere samenwerking bedacht.

 De nieuwe partners hebben al een carrière achter de rug en brengen naast liefde voor het boek een schat aan kennis en ervaring mee naar de winkel. De tweetallen zorgen in de winkel voor een spannende mix: op dinsdag een theoloog en een cultuurhistorica, op woensdag een neerlandica en een yogadocente, op  vrijdag  een neerlandicus en een antropoloog en zaterdag een lerares Frans en een politica. De expertise van de nieuwe eigenaren biedt naast een nieuw elan voor de winkel zelf ruimte voor tal van activiteiten in samenwerking met lokale organisaties en podia.

Jan Vinck, de huidige eigenaar en initiatiefnemer van de coöperatie, wist altijd al een bijzondere selectie te maken uit het brede aanbod van boeken. Met de bijdragen van boekengekken als Patrick, Lianne, Godelieve, Kirsten, Geno, Christina en Hanneke kan dit alleen maar nog interessanter worden.

Op 1 mei zijn de leden van de coöperatie in de winkel om de doorstart te vieren