Omroep Lingewaard

Voltallige oppositie Lingewaard wil precario van tafel

De voltallige oppositie, bestaande uit SP, B06, D66, PvdA en GroenLinks, wil dat het besluit van de Gemeenteraad precario te gaan heffen op het water- en elektriciteitsleidingnetwerk van tafel gaat. Het besluit heeft, zo blijkt, ongewenste effecten. De oppositiefracties hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd voor woensdag 27 december en zullen tijdens die vergadering de Raad voorstellen dit besluit uit 2015 terug te draaien.

Afgelopen vrijdag vonden inwoners van Lingewaard een brief van Vitens op de mat, waarin werd aangekondigd dat het bedrijf een door de gemeente aan het bedrijf opgelegde belasting vanaf volgend jaar gaat doorberekenen aan haar klanten. Daarmee zouden alle Lingewaardse huishoudens een aanzienlijke verhoging van meer dan honderd euro van hun waterrekening voor de kiezen krijgen.

In 2014 heeft de Gemeente Lingewaard precario op ondergrondse leidingen ingevoerd. In eerste instantie alleen voor het gasleidingnetwerk. Daar merken inwoners relatief weinig van, omdat deze belasting door de netbeheerder wordt omgeslagen naar heel Nederland. De precario die door verschillende Nederlandse gemeenten geheven wordt, wordt zo betaald door alle Nederlandse huishoudens. Daarmee is het effect op de rekening van inwoners van Lingewaard verwaarloosbaar.

Voor de precario op het waterleidingnetwerk geldt echter dat die direct wordt doorberekend aan huishoudens in de heffende gemeente. Daarom was in de Begroting 2016 ook een compensatie voor de inwoners van Lingewaard opgenomen. Die compensatie kan echter pas betaald worden als de inkomsten juridisch gegarandeerd zijn. Dat is nu nog niet het geval, de rechter moet nog uitspraak doen. De compensatie aan inwoners kan dus door de gemeente in ieder geval volgend jaar nog niet uitbetaald worden. Tot die tijd worden potentiele inkomsten nog niet uitgegeven. De mogelijkheid precario te heffen is inmiddels door de Tweede Kamer beëindigd. Gemeenten die de belasting heffen mogen dat tot 1 januari 2022 blijven doen.

Om nu echter een einde te maken aan de onzekerheid wil de voltallige oppositie het besluit ook precario te gaan heffen op het water- en elektriciteitsleidingnetwerk terugdraaien. Daarmee is de aangekondigde verhoging van de waterrekening van de baan.

 

====================================================

Aan: de Voorzitter van de Gemeenteraad van Lingewaard Bij afwezigheid: plv vz van de raad

Geachte mevrouw M.H.F. Schuurmans, beste Marianne,

Lingewaard, 17-12-2017

Lingewaard, 17-12-2017

Overeenkomstig art 17, lid 2 van de gemeentewet dienen de fractievoorzitters van de politieke partijen GroenLinks, PvdA, D66, B06 en SP, vertegenwoordigende 13 leden uit de gemeenteraad. een verzoek in om met spoed de gemeenteraad in een zitting bijeen te roepen.
Het te bespreken raadsvoorstel betreft de doorbelasting per 1 januari naar de bewoners van Lingewaard door het Nutsbedrijf Vitens van € 104,- per huishouden in verband met de aangekondigde aanslag heffing precariobelasting door de gemeente Lingewaard aan Vitens. Blijkens de reacties van zeer veel inwoners is er grote onrust ontstaan in Lingewaard.

Het thema dat ter vergadering besproken zal worden behelst het volgende:
Nu Vitens per januari 2018 al van plan is om deze precariobelasting bij de burgers te gaan verrekenen en te innen, verzoeken deze partijen het college, om per direct de aanslagen precariobelasting aan Vitens in te trekken, zodat een heilloze procedure bij de rechtbank voorkomen kan worden en de burgers niet belast hoeven te worden door Vitens.

Hiermee hebben ondergetekende tevens de spoed van deze aanvraag aangegeven Vanwege de druk die er op zit met het einde van het fiscale jaar vragen we een extra raadsvergadering op woensdag 27 december te beleggen.

In afwachting van uw antwoord.

Namens fracties
D66 PvdA GroenLinks B06

Sjoerd Wannet Maarten v.d. Bos Lianne Duiven Frans Schut

SP

Carla Claassen

=======================================================

initiatiefvoorstel (art. 14 rvo)

aan de raad van de gemeente Lingewaard

datum : steller(s) : onderwerp :

27 december 2017
Maarten van den Bos, Carla Claassen, Frans Schut, Sjoerd Wannet, Lianne Duiven Precario

De raad van de gemeente Lingewaard, in vergadering bijeen d.d. 27 december 2017, wordt het volgende ter overweging voorgelegd:

  •   De Gemeenteraad van Lingewaard heeft op 19 juni 2014 de verordening Precariobelasting ter zake van buizen, kabels, draden of leidingen 2014 vastgesteld.
  •   In bijbehorend Raadsvoorstel is aangegeven dat het heffen van Precario op elektriciteitsleidingen en waterleidingen niet mogelijk is, dientengevolge is de heffing ingevoerd voor het aardgasleidingnetwerk van Liander NV.
  •   In de Begroting 2016 is onder beslispunt 8 van het Raadsvoorstel door de Raad besloten ook Precario te gaan heffen op elektriciteitsleidingen en waterleidingen en daartoe lopende contracten met Liander NV (elektriciteit) en Vitens (waterleiding) eenzijdig op te zeggen.
  •   In de Begroting 2016 wordt expliciet gesproken over ‘de uitbreiding’ van precario (pagina 190) en wordt vervolgens opgemerkt dat de precario pas geheven zal worden als er definitief duidelijkheid is over de juridische mogelijkheden daartoe (pagina 197).
  •   Dit geldt eveneens voor de compensatie aan inwoners die in de Begroting 2016 wordt genoemd voor de heffing van precario op het waterleidingnetwerk, waarvoor vanuit de potentiele opbrengst in het aangenomen scenario maximaal 1 miljoen euro is opgenomen (pagina 198).
  •   Zoals in de Begroting 2016 wordt aangegeven, worden de mogelijke opbrengsten gereserveerd totdat definitief duidelijk is of er juridische grondslag is ook daadwerkelijk te heffen (pagina 197). Uit de begroting 2018 (pagina 80-81) blijkt dat inkomsten nog altijd apart gezet worden middels ‘een storting in een bestemmingsreserve’.
  •   Daarmee heeft het wegvallen van deze inkomsten, ook wanneer dat per direct of met terugwerkende kracht het geval zou zijn, geen effect op de exploitatie of het meerjarensaldo.Voorts wordt geconstateerd dat:
  •   Inwoners van Lingewaard een brief hebben ontvangen van Vitens, waarin het voornemen is opgenomenom de door de gemeente te heffen Precario door te berekenen aan huishoudens.
  •   De gemeente inwoners echter pas kan compenseren wanneer de inkomsten juridisch gegarandeerd zijn,wat momenteel nog niet het geval is.
  •   Hiermee de facto sprake is van een forse lastenverzwaring voor inwoners.
  •   Dit een onwenselijke ontwikkeling is, gezien het toch al aanzienlijke lastenniveau voor inwoners enerzijdsen het gegeven dat het hier gaat om een voor alle huishoudens gelijk bedrag, waarbij geen rekening gehouden wordt met de draagkracht van inwoners.Ten slotte overwegende dat:

 Het heffen van Precario door de Tweede Kamer der Staten Generaal per 1 januari 2022 is afgeschaft.

Alleen gemeenten die voor 10 februari 2016 een geldende verordening inclusief tariefstelling hadden vastgesteld, mogen tot 1 januari 2022 precario heffen tegen het in die bedoelde verordening vastgestelde tarief.

1

  •   Het gezien de effecten op de financiële positie van inwoners afgewogen tegen de gevolgen voor de financiële positie van de Gemeente wenselijk zou zijn de juridische strijd voor het heffen van precario op water- en elektriciteitsleidingen niet door te zetten en daarmee effectief terug te keren naar situatie omschreven in het Raadsbesluit van 19 juni 2014.
  •   Hiermee tot 1 januari 2022 slechts nog precario geheven kan worden op het aardgasleidingnetwerk zodat de in de begroting opgenomen en in de exploitatie verwerkte inkomsten kunnen worden afgebouwd zoals in de Begroting 2018 verwerkt.
  •   De eventuele kosten voor het beëindigen van juridische procedures of ambtelijke afwikkeling voortvloeiend uit onderstaand besluit incidenteel zijn, en dus kunnen worden bestreden uit de Algemene Reserve.Van belang zijnde kaders:
  •   Raadsbesluit verordening Precariobelasting ter zake van buizen, kabels, draden of leidingen van 19 juni2014.
  •   De Programmabegroting 2016 (zoals door de Raad vastgesteld op 12 november 2015) en deProgrammabegroting 2018 (zoals door de Raad vastgesteld op 9 november 2017)Met inachtneming van de hierboven vermelde overwegingen en kaders, wordt de raad voorgesteld om het volgende besluit te nemen:

    Beslispunt 8 van het Raadsbesluit Programmabegroting 2016 – zoals aangenomen door de Raad op 12 november 2015 terug te draaien en dientengevolge met terugwerkende kracht geen precario te heffen op water- en elektriciteitsleidingnetwerken en Vitens respectievelijk Liander hiervan op de hoogte te stellen.

    Maarten van den Bos, PvdA Carla Claassen, SP
    Frans Schut, B06
    Sjoerd Wannet, D66

    Lianne Duiven, GL