Omroep Lingewaard

Lingewaard maakt ook Molenkamp Bemmel klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen…

De gemeente Lingewaard gaat een woonvoorziening aan de Molenkamp 2-4 in Bemmel klaarmaken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Lingewaard kan hier ongeveer 10 tot 20 vluchtelingen opvangen tot einde van dit jaar. Eind april is de woonvoorziening aan de Molenkamp klaar. De Veiligheidsregio kan de Molenkamp dan aanwijzen om vluchtelingen te huisvesten. Wanneer er vluchtelingen komen, is nu nog niet bekend.

De Molenkamp in Bemmel is de volgende locatie die de gemeente klaar maakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente is ook bezig met de verbouw van de Kinkellink in Bemmel tot studio’s voor opvang van vluchtelingen.

Tien kamers

De woonvoorziening aan de Molenkamp werd vorig jaar gebruikt als woonruimte voor jongeren en jongvolwassenen. Deze pilot is afgerond. De gemeente gaat nu evalueren en onderzoeken welke behoefte er blijft aan deze vorm van huisvesting. De Molenkamp staat nu leeg en er is grote noodzaak voor het huisvesten van vluchtelingen. Daarom maakt de gemeente de Molenkamp geschikt voor tijdelijke opvang (tot eind van dit jaar) van Oekraïense vluchtelingen. In de woonvoorziening zijn tien kamers en een gemeenschappelijke ruimte.

Regionale verdeling vluchtelingen

Welke Oekraïense vluchtelingen in de Molenkamp komen, bepaalt de Veiligheidsregio. Hierbij kijkt de Veiligheidsregio onder meer naar een goede samenstelling van vluchtelingen die bij elkaar wonen. De gemeente en haar partners zorgen voor de begeleiding van de vluchtelingen. Een locatiemanager houdt contact met de vluchtelingen en wordt ook de contactpersoon voor omwonenden.