Op maandag 9 februari organiseert de Historische Kring Gente een lezing over de rivierverdediging in deze regio tijdens de 80-jarige oorlog. In deze lezing vertelt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen hoe deze formidabele verdediging was opgebouwd en werkte. De lezing begint om 20:00 uur en wordt gehouden in de grote zaal van Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 in Gendt.
‘Oranje Limes’
In de 80-jarige oorlog streden de Noordelijke Nederlanden verbeten voor hun zelfstandigheid. Ze werden geholpen door briljante bevelhebbers: Maurits en Frederik Hendrik van Oranje. De Oranjeprinsen volgden het voorbeeld van de Romeinen en combineerden op sluwe wijze de verdediging met het water van de rivieren. Dankzij dit verbond met het water ontstond een machtige rivierenverdediging van Kampen aan de IJssel tot Schenkenschans bij de Rijnsplitsing en Gorinchem aan de Merwede. Langs de rivieren wemelde het van schansen en redoutes of wachttorens. Gendt en omstreken waren een vitale schakel in deze ‘Oranje Limes’.
Beeldverhaal
Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen vertelt aan de hand van een beeldverhaal hoe deze formidabele verdediging was opgebouwd en werkte. Daarbij zoomt hij in op de wachttorens die moesten waken tegen Spaanse invallen. Ferdinand vertelt hoe slim die torens waren opgesteld langs de rivieren, hoe ze eruit zagen, wie ze bemanden en hoe ze waarschuwden als de vijand aan de overzijde van de rivier opdook.
Inspirerende verhalenlijn
De landschapshistoricus kijkt ook naar de toekomst. Hij legt uit hoe de torens een nieuwe signaalfunctie kunnen krijgen als onderdeel van een inspirerende verhalenlijn voor beleving van de rivier. En voor bezinning op een nieuw verbond met het water, om duurzaam te kunnen wonen en werken in
de Nederlandse rivierendelta.
Foto achter titel: © Dirk Oomen