Omroep Lingewaard

Les in omgaan met dementie…

Als eersten in Lingewaard hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool IKC Het Sterrenbos in Huissen een gastles over dementie gekregen. De school heeft de eerste weken van dit schooljaar een project over ‘Zorgen voor jezelf en anderen’. De gastles over dementie sluit hier mooi bij aan.

Omdat steeds meer mensen met dementie te maken krijgen, zijn er ook in iedere klas leerlingen die hier hun ervaring over bijvoorbeeld opa of oma kunnen vertellen.

Willeke van Aken, bestuurslid van afdeling Arnhem e.o. van Alzheimer Nederland, verzorgt deze interactieve gastlessen. Het Sterrenbos is de eerste school die met de nieuwe opzet van de lessen te maken krijgt.

Met een filmpje wordt duidelijk wat dementie is en wat er in de hersenen gebeurt. De leerlingen leren hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Mensen met dementie weten vaak niet meer wat ze gisteren gedaan hebben, maar ze weten wel veel over vroeger. Vanuit de leerlingen kwamen veel vragen. Tips die Willeke gaf: “stel aan iemand met dementie vragen waar het antwoord ja of nee op is, neem de tijd en probeer niet steeds te verbeteren.” Een leerling na afloop: “Ik vond het echt leuk.”

In het kader van Lingewaard Dementievriendelijk worden er trainingen ‘GOED omgaan met dementie’ in de gemeente verzorgd. Ook deze gastles draagt bij aan erkenning en begrip voor de ziekte dementie.

Welke school volgt?

Wil jij ook voor je leerlingen van groep 7 en 8 een les over dementie of een training ‘GOED omgaan met dementie’ voor de ouderavond/het team? Neem dan contact op met Elise Werkman, e.werkman@alzheimervrijwilligers.nl.