Van 1 tot 7 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Een goede aanleiding om een jonge mantelzorger in Lingewaard eens in de kijker te zetten. Isabella Aldus (17) uit Huissen heeft een broertje én zusje met ASS. Dat betekent dat ze in het gezin Aldus aanpassingen moeten doen.
“Onverwacht bezoek ontvangen kan niet. Dat is iets waar mijn vriendinnen bijvoorbeeld rekening mee houden. Mijn broertje kan dat namelijk niet hendelen. Ik ben het inmiddels gewend, maar het is natuurlijk wel jammer dat dingen thuis niet spontaan kunnen. En ik vind het ook wel lastig om dit tegen bijvoorbeeld nieuwe vriendinnen te vertellen. Als we met het gezin ergens heen willen, moet tevoren tot in de puntjes uitgestippeld worden wat we gaan doen volgens de stap van vijf: wie wat waar wanneer waarom. Mijn broertje en zusje hebben elk hun eigen vorm van autisme. Mijn broertje is extravert en kan niet tegen onverwachte veranderingen. Mijn zusje kan iets beter tegen veranderingen, is meer introvert en doet haar eigen dingetjes.
Bewust
Drie jaar geleden ontving ik een pakketje van het mantelzorgcompliment. Ik was blij verrast en vanaf toen had ik pas niet door dat ik ook mantelzorger ben”, vertelt Isabella.
Zorg taken, zorgen maken, zorg missen. Dat zijn drie belangrijke zinnen die vaak bij jonge mantelzorgers van toepassing zijn. “Ik herken deze zinnen wel. Soms is het huis rommelig als mijn ouders thuis komen van werk. Dan ruim ik het wel op, want mijn broertje kan dat bijvoorbeeld niet. Toen ik op de middelbare school ging, vond ik het heel spannend omdat ik niet meer in de buurt van mijn broertje en zusje was om er voor hen te zijn. Ik maakte me dan zorgen. En wat betreft zorg missen: vroeger na de diagnose ging er in het gezin veel aandacht naar mijn broertje en zusje. Zij mochten eerst vertellen en ik moest wachten.
Voordelen?
Inmiddels volgt Isabella een zorgopleiding, dus het zijn van mantelzorger heeft ook een mooi inzicht voor haar studiekeuze gegeven. “Ik vind dat heel cool: als er bij mijn opleiding wordt gevraagd of iemand een mantelzorger kent, dan kan ik zeggen: “ja, dat ben ik”. En daarnaast is het voordeel geweest dat ik snel zelfstandig ben geworden.”
Herkenbaar verhaal?
Het Steunpunt Mantelzorg van SWL is op zoek naar jonge mantelzorgers om er voor hen te zijn en om hen te verbinden. Meer info: mantelzorg@swlingewaard.nl of 0651156120