Omroep Lingewaard

Infoavond verslaving en het puberbrein…

Wegens succes herhaald: op donderdag 23 november om 19.30 u(inloop 19.00u) vindt er een infoavond ‘Verslaving en het puberbrein’ plaats op OBC Huissen (Julianastraat 17), georganiseerd door het JongerenNetwerk, SWL en Stichting Be Aware. Als ouder kan het erg lastig zijn als je kind middelen gebruikt of bijvoorbeeld heel veel aan het gamen is. De avond is bedoeld om meer handvatten te geven om het gesprek met je kind aan te gaan. Ook wordt er informatie gegeven, onder andere over het verschil tussen recreatief gebruik en verslaving.

Straatcoach Haruun en jongerencoach Juanito zien veel jongeren die gebruiken. “Als ik het zie of herken, wekt het bij mij nieuwsgierigheid op. Wie is deze persoon? En dan gaat het gesprek niet over drugs, maar bouwen we een band op. Meestal weten de ouders niet van het gebruik. De reden dat ze het niet aan ouders vertellen, is omdat die altijd heftig reageren. Wij als jongerenwerkers kijken naar de persoon en zijn er niet om het gedrag te veroordelen. We kijken naar het achterliggende probleem: voelt de jongere druk, wil hij/zij stoer zijn, zijn er psychische klachten? Hoe vaak doet hij het en waar haalt hij het geld vandaan? We maken een inschatting: loopt het uit de hand of is het op pijl.

Als je merkt dat je kind (misschien) gebruikt, is het raadzaam om als ouder op een rustige manier in gesprek te gaan, je te verdiepen in de achterliggende gedachtegang, hoe moeilijk dat ook is. Veroordeling werkt averechts! De jongere voelt zich niet veilig, afgewezen.”

Aanmelden bij Kaya Dielessen k.dielessen@swlingewaard.nl