Omroep Lingewaard

In de Kijkruit: Peters pentekeningen

Van 30 augustus tot en met 11 oktober 2019

Peter ontdekte hoe leuk hij tekenen vond toen hij jaren geleden vanwege een rugblessure 2 maanden plat moest liggen. Zijn eerste pentekeningen zijn dan ook in buikligging gemaakt. Toen hij nog werkte, maakte hij af en toe een tekening op verzoek, of om cadeau te geven aan een vriend of familielid. Sinds hij met pensioen is, komt het weer vaker van tekenen. 

Van zijn vader heeft hij een fascinatie voor kerkgebouwen meegekregen. Tijdens fietstochten ging hij met zijn vader in elke stad of dorp op zoek naar ansichtkaarten van kerken. Albums vol werden er van aangelegd, en deze zijn nu in zijn bezit. Op de meeste van zijn tekeningen zie je dan ook kerken. Zowel in- als exterieurs hiervan. Zo heeft hij kort voor de gedeeltelijke afbraak ervan het interieur van de Martinuskerk van Gendt getekend. Maar hij tekent ook een huisje, een boompje en een beestje.

Toen Peter ruim 4 jaar geleden in Bemmel ging wonen wilde hij zijn nieuwe omgeving leren kennen. Dat deed hij o.a. door een plattegrond van de gemeente Lingewaard te downloaden en op de uitvergroting daarvan bij elke dorp de kerk(en) en ook de kastelen te tekenen. Het geheel hangt bij hem in de gang als oriëntatiebord en is nu ook te zien in de Kijkruit. 

Om nieuwe inspiratie op te doen plaatste Peter een oproep in de rubriek “Lezers helpen lezers” in de Gelderlander om mensen te vinden die hun huis of favorietegebouw graag getekend willen zien. Daar kwam 1 reactie op, van iemand die een tekening wilde van het huis waar haar 3 kinderen geboren waren en dat ze kortgeleden verlaten had. Zo’n oproep doet Peter hier nu opnieuw: stuur een foto van het voor u te tekenen object naar peter.j.f.vanbergen@gmail.com

Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt Tel. 0481-421156. Mail: a.huystee@planet.nl

https://twitter.com/GendtVerbeeld https://www.facebook.com/GendtVerbeeld Expositieadres (raammanifestatie ) Dorpstraat 21b Gendt. Interesse om te exposeren in de Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier www.kunstkringgendtverbeeld.nl