Op 1 maart, de officiële dag dat het buurtschap Hulhuizen 200 jaar geleden Nederlands werd, organiseert de Historische Kring Gente in samenwerking met Hulhuizen200 een lezing over het meest bekende buurtschap van Gendt.
Oud-voorzitter van de kring, Geert Visser, vertelt over de geschiedenis van Hulhuizen en gaat in op het feit dat de buurtschap langer Duits dan Nederlands was. Op 1 maart 1817 werd de oude Kleefse enclave Nederlands en werd Hulhuizen ingedeeld bij de gemeente Gendt. De lezing begint om 20.00 uur in de zaal bij Café Concordia aan de Waaldijk 19-23 in Gendt.
In deze lezing, die uit twee delen bestaat, wordt verteld over de lange geschiedenis van Hulhuizen. Het eerste deel gaat over de ‘buitenlandse tijd’, de periode tot 1817. Aan bod komt dan onder andere de geschiedenis van het kasteel Hulhuizen dat rond 1660 ten prooi viel aan het steeds maar oprukkende Waalwater.
Het deel na de pauze gaat over de tijd dat Hulhuizen deel van Nederland is. Onderwerpen als Vahali, Hulhuizer Omdracht, Munnikhof, veerhuis Concordia, Pinksterfestijn, speeltuinvereniging en de voetbalclubs die Hulhuizen binnen zijn grenzen gehad heeft komen aan bod.
De lezing begint met de grenzen van Hulhuizen. Wat is Hulhuizen eigenlijk, waar lag/ligt het en wie mag zich Hulhuizenaar noemen? Op die vragen zullen wel meerdere antwoorden mogelijk zijn.