Omroep Lingewaard

Huissenaar Hans Witjes over zijn nieuwe boek: ”Het boek is binnen een jaar tijd geschreven én uitgegeven”

Singer-songwriter, columnist en schrijver Hans Witjes is weer terug met een politieke thriller. Een kaping van klasse is vorige maand uitgebracht en er zijn tot nu toe al een aantal exemplaren verkocht. Hoewel Hans een klein publiek heeft, krijgt hij voldoening uit het schrijven en uitgeven van zijn boeken. ‘’Ik heb een vaste kring van lezers en er komen steeds nieuwe lezers bij. Ik krijg positieve en leuke reacties op mijn boek. Daaruit haal ik voldoening.’’ 

In het fictieve verhaal draait het om de kaping van de spelersbus van FC Barcelona. Hierdoor kan de finale van de Champions League in het Gelredome in Arnhem niet doorgaan. Er is geen spoor van de spelers te bekennen. Een inspectieduo wordt op de zaak gezet, maar staat voor een compleet raadsel. De kapers hebben een aantal eisen die blijk geven van idealisme en maatschappelijke betrokkenheid. Als deze eisen niet waar worden gemaakt binnen vier dagen, dan zal er geweld worden gebruikt.  

Schrijven en uitgeven                                                                                                       

‘’Mijn eerste impuls was om het Gelredome een rol te laten spelen in mijn boek. Toen had ik ook de basis voor het verhaal: een gekaapte spelersbus waardoor de hele wereld in rep en roer is en zet ik een inspectie-duo op deze zaak. Alleen weet ik op dat moment niet meer, dus dan begin ik te schrijven en daaruit ontwikkelt het verhaal zich verder. Sommige schrijvers hebben al meteen het hele verhaal in hun hoofd zitten. Maar ik behoor tot de groep schrijvers die begint met een basis-idee voor een verhaal en vanuit daar doorwerkt.’’ 

Hans geeft zijn boeken uit in eigen beheer. ’’Uitgeverij Boekscout drukt mijn boeken. De rest is mijn verantwoordelijkheid, zoals de vormgeving, de omslagfoto en de verkoop van het boek. Daar zorg ik dus helemaal zelf voor. Ook de inhoud is voor rekening van de schrijver.’’ 

Een kaping van klasse                                                                                               

‘’De moraal van het verhaal ligt vooral bij de eisen van de kapers en die eisen zijn toch wel bijzonder. Enerzijds heeft het met de vluchtelingenproblematiek te maken, maar ook met hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. Deze eisen liggen vooral bij maatschappelijke betrokkenheid.’’ 

Het schrijven van Een kaping van klasse ging volgens Hans redelijk snel. ‘’Afgelopen najaar ben ik ermee aan de slag gegaan en het schrijven ging vloeiend. Het boek is binnen een jaar tijd geschreven en uitgegeven.’’ 

Zelf bezorgen                                                                                                                   

Mensen die Een kaping van klasse willen lezen, kunnen contact opnemen met Hans via de mail om het boek te bestellen. Hans bezorgt vervolgens het boek in de omgeving per fiets of de auto. Voor grotere afstanden verzendt hij het boek per post. ‘’Ik heb een vriend in Rosmalen. Toen ben ik met de auto daar naartoe gereden om hem het boek te brengen. In de rest van het land heb ik familie. Voor hen heb ik het boek verzonden. In de omgeving heb ik zelf, soms met de fiets of de auto, al aardige tochtjes gemaaktzoals in Arnhem, Huissen, Ede, Oosterbeek en Renkum.’’ 

Een passie van vroeger                                                                                                           

In de afgelopen acht jaar heeft Hans zes boeken én een CD met zelfgeschreven nummers uitgebracht. Voordat Hans ging schrijven, was hij veel met voetbal bezig. ‘’Voetbal is een groot deel van mijn leven een hobby voor mij geweest. Ik heb zelf lang gevoetbaldBovendien ben ik voetbaltrainer en sportjournalist geweest. Ik ken de voetbalwereld goed, waardoor ik mijn kennis en ervaringen kan gebruiken voor sommige gebeurtenissen die zich in het boek afspelen rondom de voetbalwereld.’’    

Vele hobby’s                                                                                                                            

Hans heeft nog niet een nieuw idee voor een verhaal, maar hij krijgt langzamerhand al wel weer zin om te schrijven. Verder fietst Hans graag en is hij bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. En de cursus Spaanse taal waarmee hij een tijdje niet mee bezig was geweest, heeft hij weer opgepakt. 

Het nieuwe boek zou gepresenteerd worden in het café Het Moment in Huissen. Hans zou de presentatie combineren met zelfgeschreven nummers die hij tussendoor zou spelen. Deze presentatie is afgelast in verband met de coronacrisis. Daarom presenteert Hans zijn nieuwe boek in een video op YouTube. 

De boekpresentatie is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=h0nmhSmlJVY 

Het boek is te verkrijgen voor 7,50. Bij verzending van het boek is de prijs 10,- inclusief verzendkosten. Het boek kunt u bestellen door een mail te sturen naar hanswitjes49@gmail.com     Het boek is ook verkrijgbaar bij de Bruna en de Primera in Huissen en bij de boekhandel De Toren van Bemmel.

De voor- en achterzijde van het boek

Foto’s: Hans Witjes