Nederland staat al honderden jaren bekend als een land dat weet hoe het om moet gaan met water. Dit doen we door ons steeds aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Een stijgende zeespiegel, heftigere buien of droogte bijvoorbeeld. Hoe kunnen we ons in het Rivierengebied aanpassen aan die veranderende omstandigheden? Dat was het onderwerp van gesprek in de klimaattop van het Gelders Rivierengebied op 13 december in Bemmel.
Een visie als inspiratiebron voor de lange termijn
Wageningen University (WUR) heeft een visie ontwikkeld voor een leefbaar en veilig Rivierengebied in 2120. Dat deden zij samen met de twee klimaatregio’s van het Rivierengebied, Waterschap Rivierenland en provincie Gelderland. Deze visie stond centraal in de klimaattop.
De visie laat zien hoe we Gelderland nu kunnen inrichten zodat de generaties na ons hier in 2120 ook nog fijn kunnen wonen en werken. Denk aan het bouwen van huizen op plekken waar het veilig is. Of het verbouwen van gewassen die beter tegen droogte kunnen. En het beschermen en uitbreiden van onze prachtige natuur. Het gedachtegoed uit de visie is bedoeld voor overheden en stakeholders. Het biedt een goede basis voor het maken van plannen voor de korte en middellange termijn.
“De visie biedt een basis voor gesprekken over hoe we de vraagstukken van nu en morgen kunnen oplossen. Waar is bijvoorbeeld landbouw kansrijk? En op welke plekken is het slim om huizen te bouwen? Of waar komt de natuur het beste tot haar recht? De visie geeft hiervoor mogelijke opties en inspiratie. Zo kunnen we in de plannen van nu al rekening houden met de toekomst van onze kleinkinderen”, aldus voorzitter van regio KAR: Jur Marringa van gemeente Tiel en
plaatsvervangend voorzitter RvMW: Cilia Daemen van gemeente Nijmegen
bestuurslid regio Fruitdelta Rivierenland Michiel Alexander de Raaf van gemeente Maasdriel.
Belanghebbenden leveren input
Wageningen University stelde de visie Rivierenland 2120 op met de inbreng van experts en stakeholders uit het gebied. Samen met de twee werkregio’s Klimaat adaptief Rivierenland en Rijk van Maas en Waal, provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland spraken zij over kansen en bedreigingen voor het gebied. Ze keken naar de thema’s: wonen, landbouw & economie, natuur & recreatie, leefbaarheid en mobiliteit. Deze inbreng heeft samen met het onderzoek van de WUR geleid tot de visie Rivierenland 2120.
De visie is opgesteld door de WUR en financieel mogelijk gemaakt door het Rijk, de klimaatregio’s, provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland. Benieuwd naar de visie? Op Nederland in 2120 – WUR is de visie te downloaden. Ook is op deze site meer informatie te vinden