Omroep Lingewaard

Deel je zorg als jonge mantelzorger

Van 1 t/m 7 juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger. In deze week vraagt het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard extra aandacht voor jongeren tot en met 24 jaar, die thuis opgroeien met ziekte en zorg.  Eén van de gezinsleden, vader, moeder, broer of zus is dan langdurig ziek, heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving.

 

 

Jonge mantelzorgers Kris en Kim uit gemeente Lingewaard

 

 

 

 

 

 

Op dit moment zijn er bij SWL 13 jonge mantelzorgers bekend én in de week van de jonge mantelzorger heeft Lingewaard twee ambassadeurs: Kim en Kris. Kim van Kempen heeft een dementerende vader en Kris heeft een moeder die gehandicapt is. Zij willen in deze week graag hun verhaal doen en staan ter beschikking voor interviews.

Volgens landelijke gegevens zijn er veel meer jongeren die er thuis mee te maken hebben. Het Steunpunt wil nu in contact komen met deze jongeren en hen helpen daar waar nodig is. Bijvoorbeeld door het organiseren van speciale  activiteiten. Maar het is moeilijk om deze jonge mantelzorgers in beeld te krijgen: veel jongeren zien zichzelf niet als mantelzorger, vinden de term te beladen, vragen geen hulp en willen niet anders zijn dan andere jongeren. Maar ze helpen bijvoorbeeld wel extra mee in de verzorging, het huishouden en maken zich vaker meer zorgen dan andere leeftijdgenoten. Ze voelen zich soms schuldig als ze voor zichzelf kiezen. Ook kunnen er gevoelens van schaamte, boosheid en jaloezie zijn. Huiswerk maken, sporten en afspreken kan er bij inschieten.

Het delen van deze zorg is juist belangrijk. Om herkenning te vinden, maar ook om een luisterend oor te hebben. Daarom vragen wij jonge mantelzorgers contact op te nemen met mantelzorgconsulent Monique Ritzen 0622933258 m.ritzen@swlingewaard.nl  en met de jongerencoaches van SWL.