Omroep Lingewaard

De Rode Draad in Angeren: “We wilden een beleving creëren en niet alleen een expositie”

ANGEREN – Op 29 en 30 maart 2025 opende de Expositie ‘De Rode Draad’ in de kleine, Protestantse kerk aan de dijk in Angeren. Meerdere kunstenaars die elkaar onderling kennen via het Kunstcollectief en hun eigen persoonlijke levensloop, exposeerden samen hun eigen rode draad. Dit deden zij door middel van hun eigen persoonlijke kunstwerken, geheel gecreëerd rondom het thema.

Annette Lentjes (57) houdt zich al 27 jaar bezig met drukwerk door middel van diepdruk en monoprint. Ze is ooit begonnen met schilderen en keramiek en had daarnaast een liefde voor tekenen. Na etsen geprobeerd te hebben viel ze voor de technieken, die wat weg hebben van tekenen maar heel anders zijn.

“We wilden een beleving creëren en niet alleen een expositie”

Tien jaar geleden vond er een simpele bruiloft plaats tussen Birgit Sluiter en Michel van de Wiel. Beiden hadden al een andere relatie hiervoor gehad, en dit besloot Birgit (inmiddels 48) niet te bezegelen met een gekochte trouwring, maar met een zelfgemaakte. Zonder eerdere ervaring met sieraden smeden deed ze vijf jaar lang een cursus bij de Rozet in Arnhem. Daarna ging ze verder met het werk van edelsmid, waarbij ze niet alleen sieraden maakt maar ook ruimtelijk werk. Met de trouwring zelf is ze drie à vier maanden bezig geweest, inmiddels kost het maken van zo’n ring haar slechts twee dagen.

De kunst van echtgenoot Michel van de Wiel (49) slaat een andere weg in, door middel van interactie en geluid. Zijn kunstwerk De Rode Draad staat symbool voor de verschillende mensen die men tegenkomt in het leven en die altijd samen terugkomen. Als een rode draad door het leven heen. Naast de draad hangt een koptelefoon, met daarin ritmische muziek waar verschillende instrumenten in terug te herkennen zijn. De viool staat symbool voor de golfbeweging door het leven en de drums staan symbool voor de ademhaling.

Een ander kunstwerk van Michel heet De Interactie, een werk over de verschillende soorten mensen die men tegenkomt in het leven. Net zoals De Rode Draad is het kunstwerk interactief en mag je het aanraken. De audiobox werkt met een bewegingssensor en maakt geluid als iemand ervoor staat. Door het kunstwerk aan te raken veert het terug, waardoor het in beweging komt. Michel van de Wiel is al zijn hele leven kunstenaar, al heeft hij niet altijd zichzelf zo genoemd.

Zowel zaterdag 29 maart als zondag 30 maart trad Alphonso Steverink (43) op in de Angerse kerk met zijn modulaire synthesizer, een instrument dat hij al zeven jaar speelt. Wat de muziek typeert is dat hij beiden hersenhelften gebruikt voor zijn optredens, zowel uit een wetenschappelijk perspectief met geluidsgolven, als een creatief, muzikaal perspectief.

Door Jennifer Straub, 30 maart 2025

Foto’s © Jennifer Straub

 

laatste berichten