Omroep Lingewaard

Column Jennifer Straub: Mensen zijn geen kalenders…

Column door Jennifer Straub, 6 februari 2024

Ik kwam deze week een oude kalender tegen op mijn kamer. De kalender lag open op de maand oktober 2017. Nu zal u vast denken dat ik die zeven jaar oude kalender tegen ben gekomen onder een stapel papieren, ergens tussen wat boeken op een boekenplank of in een verhuisdoos? Niets was minder waar: deze kalender uit 2017 hing boven een whiteboard wat ik naast mijn bureau heb hangen. Vol in het zicht dus, en dat al jarenlang.

Waarom ik u dit vertel? Omdat het iets wonderlijks heeft. We gebruiken iets omdat het op dat moment nuttig is en waarde voor ons heeft. Terwijl het zijn waarde verliest, wordt onze aandacht getrokken naar dingen die in onze ogen meer nut hebben, waardoor we vergeten dat die oude kalender daar nog steeds hangt. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig mijn kamer opgeruimd, maar die oude kalender viel mij niet op. Pas deze week, toen ik gericht rondkeek in mijn kamer, viel mijn oog op het oude ding.

In ons dagelijkse leven gebeurd exact hetzelfde. De wereld zit vol problemen en misstanden, oorlog en grensoverschrijdend gedrag, corruptie en schandalen. Wanneer die situaties actueel zijn, zien we ze nog hangen in onze kamer. Echter als de media weer over andere misstanden bericht en die kalender zijn waarde en nut verliest, vergeet je dat je die kalender hebt hangen: de situatie in Gaza overschaduwt bijvoorbeeld de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Ergens logisch, want nieuws hoort actueel te zijn en geen enkel medium kan alles wat er gebeurd in de wereld evenveel aandacht geven. Toch blijft het belangrijk binnen onze gemeente Lingewaard om kleinschaliger te kijken. De situatie in Gaza kan bijvoorbeeld meer in het nieuws komen, maar dat wil niet zeggen dat de oorlog in Oekraïne voor uw van origine Oekraïense buurvrouw niet nog steeds speelt. Misschien heeft zij daar nog familie zitten, of mist ze haar thuisland? Die kalender uit 2017 heb ik vandaag weggegooid, maar dat gaat niet zo makkelijk met een oorlog, hongersnood of inflatie. Kijk gericht naar elkaar om, zodat je de ander niet over het hoofd ziet. Mensen zijn geen kalenders, en behouden hun waarde en nut.