Omroep Lingewaard

Column – Brownie in een paasei

Het einde van het winterseizoen is in zicht en ik kan weer volop genieten van de Paaslekkernijen. De schappen van de winkels liggen al vol met paaskoeken en niet te vergeten paaseitjes. Ik zit heerlijk in de lente-vibe wanneer ik langs de mooie gekleurde verpakkingen loop. Ik kan de overzoete smaak van chocolade op mijn tong al proeven op het moment dat ik de paaseitjes zie liggen.

Is het al Pasen?

Afgelopen weekend werkte ik weer aan mijn vertrouwde kassa in de supermarkt. En ja hoor, daar zie ik ze voorbijkomen op de band. Paaseitjes. En ook nog eens twee van die zakken, een met karamel-zeezoutsmaak en de ander met cappucino-smaak. Tegenwoordig wordt er bijna van ieder product verschillende smaken geproduceerd. Waar worden paaseitjes van gemaakt? Chocolade. En in welke smaken kan je deze paaseitjes dan kopen? Brownie en stracciatella. Juist, een explosie van chocola. Waarom eigenlijk? Hebben we dit nodig? Is het paaseitje van zichzelf dan al niet genoeg chocolade? Als je een brownie wil eten dan koop je toch een brownie. Het traditionele product is voor mij al goed genoeg. Van een romig melkchocolade-eitje geniet ik prima.

Maar dan is er ook nog het feit dat de decembermaand net voorbij is en de kerstkransjes hebben al plaatsgemaakt voor de paaseieren.

Alsof we ons zelf moeten vullen met de lekkernijen die feestdagen voor ons te bieden hebben. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand een heel jaar wacht totdat we onze maag weer mogen vullen met het zoveelste Paas-assortiment. Ik heb niks tegen feestdagen, maar ik kan het niet hebben dat winkels zo gefocust zijn op winst en het hebben van een ‘’thema’’, waardoor ze de schappen alvast maar vullen voor een feestdag die pas over 2 maanden plaatsvindt. Pasen is namelijk pas in april. Zijn de ondernemers zo wanhopig? Moeten ze nu al de schappen vullen voor Pasen? Het lijkt wel alsof de winkeliers denken dat ze te laat komen voor de trein, terwijl ze met gemak de trein gaan halen. Of denken ze echt dat de gewone burger zich driemaandenlang vol wil proppen met chocolade-eitjes? Zijn de feestdagen zo belangrijk dat we er steeds aan herinnerd moeten worden zodra we boodschappen doen?  Ik moet er zelf in ieder geval niet aan denken. Wanneer ik me in de Action of Albert Heijn bevind dan pak ik wat ik nodig heb en race ik zo langs het Paasassortiment. Ik kan het missen als kiespijn.

Geniet u ook zo van Paas-februari?