Omroep Lingewaard

Basketball Community Gelderland maakt stap naar Dutch Basketball League

Aankomend seizoen is er weer topbasketbal te bewonderen in de grootste provincie van Nederland. Stichting Basketball Community Gelderland (BCG) is er de afgelopen maanden in geslaagd om genoeg draagvlak te creëren om een voorlopige licentie vanuit de Dutch Basketball League (DBL) te ontvangen. Daarmee is een plek op het hoogste niveau in Nederland zeer dichtbij.

De droom van Basketball Community Gelderland

Het avontuur begon officieel half mei, toen de ambitie van BCG wereldkundig werd gemaakt: een Eredivisie herenteam in Oost-Nederland als vlaggenschip van een bloeiende basketbalcommunity in Gelderland. Hierbij gaan topsport, breedtesport, ondernemen, gezondheid en onderwijs hand in hand en versterken ze elkaar. De afgelopen maanden stonden in het teken van het realiseren van de noodzakelijke randvoorwaarden om het spelen op het allerhoogste niveau mogelijk te maken. ‘’Cruciaal was het realiseren van een gedegen financieel fundament. Met steun van inmiddels ruim 40 ondernemers uit de regio en van een aantal maatschappelijk instanties was het fundament gecreëerd voor topbasketbal op lange termijn. Ook op organisatorisch vlak bestaat er voldoende draagvlak en een solide basis om een voorlopige licentie te ontvangen. “We zijn enorm trots dat alle energie die in dit ambitieuze initiatief is gestoken, zich heeft uitbetaald. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we nog veel werk te verrichten hebben om de ambities definitief waar te maken. Dat doen we samen, stap voor stap en met een gezond groeipad,’’ aldus Sjang van de Wiel, voorzitter van Stichting Basketball Community Gelderland.

Licentie-eisen

Van de Wiel vervolgt: ‘’De DBL heeft een voorlopige licentie afgegeven. Dat betekent dat we momenteel aan de tussentijdse eisen voldoen en op schema liggen voor de start van het seizoen. Het betekent niet dat we er al zijn. Aankomende weken zetten we alles op alles om er als organisatie klaar voor te zijn en om ook de laatste financiële puntjes op de ‘i’ te zetten. Het ziet er goed uit en we hebben er vertrouwen in dat we dit voor elkaar krijgen. Begin september verwachten we definitief groen licht te hebben.’’

Naamgeving van het team

Het nieuwe team zal niet gaan spelen onder de naam Basketball Community Gelderland. Deze stichting fungeert straks als overkoepelende organisatie waaronder topsport, breedtesport, bedrijfsleven, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke initiatieven samenkomen. De officiële teamnaam wordt op een later moment bekend gemaakt en is mede afhankelijk van gesprekken met potentiële hoofdsponsors die momenteel plaatsvinden. Voor de aanvang van de competitie is hierover meer duidelijkheid.

Samenstelling team en staff

De onderhandelingen met spelers voor het nieuwe team zijn in volle gang en de selectie wordt momenteel samengesteld. ‘’Talentontwikkeling staat centraal bij Basketball Community Gelderland. Een mix van van regionale en nationale talenten zal in combinatie met talentvolle buitenlandse spelers de basis vormen voor het team. “Wij bieden ze daarbij een plek waar ze op sportief en maatschappelijk vlak kunnen groeien en waar ze zich thuis voelen. De eerste spelers zullen wij aankomende week presenteren,’’ aldus Herm Timmermans, bestuurslid Basketball Community Gelderland. De Dreamfields Dolphins (promotiedivisie) blijft bestaan naast het Eredivisieteam. Samen met het Dutch Talent League team (TBG Dragons) en andere jeugdteams wordt er zo een sterk basketballbolwerk gecreëerd in Oost Nederland.

Bemmel als thuisbasis

De wedstrijden van het nieuwe eredivisieteam worden gespeeld in Bemmel. ‘’Met de ligging precies tussen Arnhem en Nijmegen zien wij deze locatie als perfecte verbinding van de regio. Dat is ook terug te zien in het aantal partners en de omliggende verenigingen die zich bij ons aansluiten,’’ aldus Casper Jansen, één van de initiatiefnemers van Basketball Community Gelderland. Bemmel is momenteel de thuisbasis van Batouwe Basketball, de Dreamfields Dolphins (promotiedivisie) en Lekdetec.nl (dames Eredivisie). In Nijmegen is er bij de jongens een sterke jeugdlijn en met deze clubs als solide basis kan er verder worden gebouwd aan een topsportorganisatie. Daarbij past ook de ambitie om de huidige accommodatie te optimaliseren, waarbij er plek is voor breedtesport en topsport onder één dak.

Meer ambities dan alleen basketbal

Met een heren en dames eredivisieteam én jeugdteams op de allerhoogste niveaus speelt topsport en talentontwikkeling een belangrijke rol binnen de community. Maar de ambitie is veel groter dan dat alleen. Casper Jansen legt uit: ‘’Local heroes zorgen op verschillende manieren voor maatschappelijke impact. Met speciale programma’s waarbij wordt samengewerkt met onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners in de regio, worden kinderen geïnspireerd en gemotiveerd om te bewegen, gezond te eten en actief bezig te zijn. Daarnaast zien we voor onszelf een belangrijke rol in het verbinden van het zakelijke netwerk en groeiende sportverenigingen in Gelderland.’’

Neem deel aan de community

Aankomende weken wordt er hard gewerkt aan het voltooien van het financieel fundament en het neerzetten van de organisatie. Daarbij is de community op zoek naar enthousiaste sportliefhebbers die een bijdrage willen leveren aan het team. Van eventmanagers, crewleden, scouts, tafelaars, stagiaires tot gastvrouwen. Houd de website www.basketballcommunitygelderland.nl en sociale media in de gaten voor alle vacatures.

Over Basketball Community Gelderland

Het initiatief voor een heren Eredivisieteam en een actieve basketbalcommunity in Gelderland is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Batouwe Basketball, Stichting Topbasketball Lingewaard, TBG Dragons en een aantal basketbal-liefhebbers en ondernemers uit de regio. Al deze teams en mensen werken gezamenlijk onder de naam Basketball Community Gelderland en zetten zich in voor de ontwikkeling van topsport en breedtesport in Oost-Nederland.