Omroep Lingewaard

Een wereldrecord skaten om aandacht te vragen voor dementie…

Door de warmte wat later dan verwacht skate op 7 september Golnaz Atefi, dementieonderzoeker bij het Alzheimercentrum Limburg, Huissen binnen en arriveert op de boekenmarkt bij de kraam van Alzheimer Café Lingewaard. Golnaz heeft er 30 km opzitten. Om aandacht te vragen voor dementie gaat zij 1000 km skaten naar Genève, waar op 8 oktober het grootste dementiecongres van Europa start.

Golnaz Atefi heeft al eerder een rollerskate actie gedaan van 200 km voor fondsenwerving. Als ze nu de 1000 km haalt, zet ze een wereldrecord voor vrouwen neer. Golnaz heeft ambitieuze doelen met haar tocht. Zij wil het bewustzijn over dementie vergroten door kennis te delen. Daarnaast wil ze onderzoekers aansporen om meer rekening te houden met verschillen tussen mensen bij de behandeling en preventie van dementie. Ze hoopt dan ook zoveel mogelijk mensen te motiveren om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Ten slotte wil ze beleidsmakers overtuigen van het belang van diversiteit in onderzoek. “In het onderzoek betrekken we een diverse groep mensen. Door rekening te houden met allerlei factoren kunnen we voor iedereen interventies ontwikkelen.”
Bij de boekenkraam van Alzheimer Café Lingewaard viel zij met haar neus in de boter. De vrijwilligers hebben allen op de een of andere manier ervaring met dementie en zij waren bereid veel vragen te beantwoorden. Op woensdagavond 11 september zal Golnaz het Alzheimer Café Lingewaard in de Zandse Kerk in Huissen bezoeken om voorafgaand aan het programma ‘Zorg voor Mantelzorgers’ een korte presentatie over haar onderzoek te geven. Aanvang: 19:30 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Foto-onderschrift: Golnaz Atefi, dementieonderzoeker, bij de boekenkraam van Alzheimer Café Lingewaard.
Fotograaf: Jaleh Yekta.