Omroep Lingewaard

St. Sebastianus uit Gendt ontvangt Koninklijke Erepenning…

Zondag 25 augustus is de Koninklijke Erepenning toegekend aan St. Sebastianus uit Gendt. Burgemeester Nelly Kalfs reikte de erepenning uit aan voorzitter Hans Leenders tijdens de Gendtse Schuttersfeesten ter gelegenheid van hun 525-jarig bestaan.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat wordt verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Organiseren van burgerlijke en kerkelijke festiviteiten
St. Sebastianus heeft als doel burgerlijke en kerkelijke festiviteiten te organiseren en het mede in stand houden van de plaatselijke folklore. Daarbij bieden ze de leden de mogelijkheid om zich op cultureel en sportief gebied te kunnen ontwikkelen. Daarnaast verzorgen ze muzikale omlijstingen en traditionele toevoegingen bij vele festiviteiten in binnen- en buitenland.

Bloeiende vereniging voor jong en oud
St. Sebastianus is uniek in omvang en een gezonde, bloeiende en groeiende vereniging die momenteel 170 leden telt. Het is ook de enige schutterij in Europa met een jeugdkorps bestaande uit muzikanten en gildeleden. Zij zijn daarmee het enige jeugdschuttersgilde in Europa en het jeugdkorps behoort al enkele jaren tot de top.

Academy
Binnen de St. Sebastianus Academy kan vrijwel ieder kind een plekje vinden. Hier bestaat de mogelijkheid om muziek te maken, te vendelen en te schieten. Hierbij leren ze niet alleen deze vaardigheden, maar ook exerceren en showlopen. Daarnaast leren ze wat het betekent om in een team te functioneren en om samen een mooi product neer te zetten.

Tradities en activiteiten
De Schuttersgilde heeft met haar meer dan vijftig jaarlijkse activiteiten nog veel meer te bieden. Het broederschap tussen de leden van de gilde is van bijzonder hoge waarde, net zoals de fierheid op de tradities. Zo hebben ze in 2020 invulling gegeven aan 75 jaar vrijheid in Nederland en in het bijzonder de Betuwe. Ook hebben ze deelgenomen aan de Airborne-taptoe in Oosterbeek en Jong St. Sebastianus heeft
in september 2022 haar show vertoond in het voorprogramma van de Nationale Taptoe in Ahoy. St. Sebastianus heeft deelgenomen aan de Lord Mayor’s Show in Londen en Basel Tattoo in Zwitserland. De organisatie van de 4Daagse vraagt de Schuttersgilde ieder jaar om mee te lopen tijdens de intocht. Elk jaar organiseren ze de Gendtse Schuttersfeesten. Al eeuwenlang een regionaal feest voor alle leeftijden. Tijdens de Gendtse Schuttersfeesten laten ze eeuwenoude tradities en hedendaagse vernieuwing op prachtige wijze samenkomen. Dit jaar organiseerde de vereniging ter gelegenheid van het 525-jarig bestaan een aantal extra activiteiten, zoals het Sebastianus Festival ‘Night at the Museum’, de GendtTattoo en de Middeleeuwse maaltijd, waarbij Gendt werd omgetoverd tot een Middeleeuws dorp.

-Persbericht-