Ben jij voorbereid op een hoosbui of extreme droogte? Wil je regenwater opvangen in je tuin met een regenton, wadi of grindkoffer? Staan er in jouw tuin inheemse planten, struiken en bomen waar insecten en vogels erg blij van worden? Wil jij inspiratie opdoen over klimaat en een duurzame tuin? Bezoek 2 en 9 september inspirerende erven tijdens de Nationale Tuin & Klimaat Route. Diverse ambassadeurs voor biodiversiteit hebben zich aangemeld bij de Nationale Tuin & Klimaat Route en stellen hun erven open voor bezoekers.
Ambassadeurs voor biodiversiteit
De ambassadeurs van het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren die de biodiversiteit een handje helpen in hun tuin of op hun land. De volgende ambassadeurs hebben zich aangemeld voor de Tuin en Klimaatroute en stellen hun erven open:
Rita Schoonman uit Brummen (2 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/tuin-van-hoeve-de-asch-brummen
Aart Stans uit Sinderen (2 en 9 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/natuurlijkbuiten-sinderen
Erik en Jennie Schuiling uit Oosterwolde (2 en 9 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/erf-monumentale-boerderij-oosterwolde
Ruud van der Plank uit Klarenbeek (9 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/mini-landgoed-alacanala-klarenbeek
Caroline van de Burgt uit Heerde (9 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/carolines-tuinen-heerde
Marjolein Eeuwes uit Huissen (9 september): tuinenklimaatroute.nl/locatie/bostuin-huissen-huissen
Op de website van de Nationale Tuin & Klimaat Route zie je welke maatregelen zij hebben genomen. Denk aan maatregelen als een regenwatervijver, een bijenhotel of een tuin vol planten. Kijk op de website welke tuinen nog meer zijn opengesteld: www.tuinenklimaatroute.nl.
Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui
In het praktijknetwerk gaat het om kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Er is vraag naar. Al in 37 Gelderse gemeenten is een lokaal praktijknetwerk actief. Met hun natuurhart en groene ondernemingslust vormen de ambassadeurs een onmisbare speler in de ontwikkeling van biodiversiteit. Met hun tuin, erf en land bieden zij mogelijkheden voor flora- en faunaontwikkeling die elders vaak ontbreken. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gelooft dat een netwerk bijdraagt aan de bewustwording en de verhoging van biodiversiteit. Voor meer informatie over het praktijknetwerk: slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-voor-buitenlui.
Over de Nationale Tuin & Klimaat Route
Dit initiatief moedigt inwoners aan hun tuin op het landelijke platform met duurzame voorbeeldtuinen te zetten. Op het platform staan meer dan 120 inspirerende voorbeelden van inwoners, gemeenten en organisaties die hun tuin (deels) klimaatbestendig hebben gemaakt. Deze tuinen zijn zo ingericht dat ze zijn voorbereid op weersextremen zoals hoosbuien, droogte en hitte. Ook is een klimaatvriendelijke tuin een fijne plek voor insecten, vogels en andere dieren.