Door Jennifer Straub, 28 juni 2023
Zonnepanelen, wie kent ze niet? Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken, ondanks dat het energie producerende toestel al ontstond in 1767 in Zwitserland. Wetenschapper Horace-Bénédict de Saussure ontdekte met het opwekken van zonne-energie een manier om met een soort zonnepaneel te kunnen koken. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat Horace koken met inductie uitvond en zijn tijd ver vooruit was. De beruchte panelen zijn echter niet enkel rozengeur en zonneschijn.
Zo heeft iedere Lingewaarder vast wel gehoord over de verwoestende brand in Arnhem op 18 juni, waarbij acht huizen in de Arnhemse wijk Presikhaaf compleet zijn verwoest door een brand dankzij de zonnepanelen op het dak. Mocht u de volgende ochtend twijfelend hebben gekeken naar de panelen die rustig op uw dak lagen terwijl u in de auto of op de fiets stapte onderweg naar uw werk: wees gerust. Of men nu zonnepanelen heeft van een bekend of onbekender merk, zonnepanelen vliegen niet zo snel in brand. In 99% van de gevallen is het zonnepaneel op het dak niet de veroorzaker van de brand.
Ook bij de acht pechvogels in Arnhem lag het gevolg bij de beruchte zonnepanelen, maar niet de oorzaak. De panelen waren niet de veroorzaker, maar zorgden er wel voor dat er niets meer te redden viel aan de acht huizen. Doordat de daken helemaal vol gelegd waren met zonnepanelen, fungeerden deze panelen als een soort paraplu. En net zoals een échte paraplu, werkten ze waterafstotend op het bluswater. Hierdoor werd het erg lastig voor de ijverige brandweerlieden om de brand te kunnen blussen, waardoor er meer verloren ging dan eigenlijk nodig was geweest.
Het is dus niet zozeer een kwestie van zonnepanelen onderdeel laten worden van onze ‘cancelcultuur’, maar meer een kwestie van ‘less is more’. Zonnepanelen hebben nuttige functies, maar plaats ze met mate!