Bericht van Historische Kring Gente
Vanwege het advies van de overheid om voorlopig niet in grote groepen samen te komen heeft de Historische Kring Gente besloten de lezing op donderdag 19 maart in de Leemhof niet door te laten gaan.
Onderwijs in Gendt
Op 19 maart organiseert de Historische Kring Gendt de lezing Onderwijs in Gendt door Geert Visser. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Blauwe zaal van SKC de Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt.
Er zijn maar weinig zaken in ons land waar iedere bewoner mee te maken krijgt. Eén daarvan is de school. Iedereen die dit leest heeft op een lagere school gezeten; de één met meer plezier dan de ander, maar herinneringen aan die tijd hebben we allemaal. Er was een tijd dat naar school gaan helemaal niet zo vanzelfsprekend was.
In deze lezing vertelt Geert Visser over de geschiedenis van het onderwijs in Gendt. Hij heeft het onder meer over de verschillende schoolgebouwen en hun inrichting, de leerkrachten (zoals de spraakmakende juffrouw Klöpner en meester Dinnissen) en de ontwikkeling van het bijzonder (katholiek en protestants) en openbaar onderwijs. Zo kregen de Gendtse meisjes vanaf eind 1911 een katholieke school en de jongens in 1932. Vanaf dat jaar was er ook een hervormde school. Het openbaar onderwijs verdween om precies vijftig jaar later met de Tichelaar terug te keren.
Naast het kleuter- en lager onderwijs kende Gendt twee vormen van voortgezet onderwijs: de meisjes-vglo van juffrouw Willems en de landbouwschool van mijnheer Oude Ophuis. Beide schooltypen waren geen lang leven beschoren in het dorp.
Hoe dat zit en nog heel veel meer, hoort u op de lezing.
De entree is gratis.