Omroep Lingewaard

Gendt viert 75 jaar bevrijding

Gendts Bevrijdingsfestival:

Na maanden van voorbereiden weet de organisatie het zeker: dit mag u niet missen! 17, 18 en 19 januari viert Gendt 75 jaar bevrijding. Initiatiefnemer St. Sebastianus Gendt is trots dit samen met Historisch Kring Gente, R.K. Parochie Heilige Maria Magdalena en Oorlogsmuseum Niemandsland te organiseren. 

Het Gendts Bevrijdingsfestival start vrijdag 17 januari. Oorlogsmuseum Niemandsland, naast het voormalige gemeentehuis, ontvangt  de groepen 7 en 8 van een aantal Lingewaardse Basisscholen voor een educatief programma. Vrijdagavond is om 20:00 uur in Providentia een lezing door Bauke Huisman over de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe. Bauke geeft een overzicht van de militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in de oostelijke Betuwe. Door de lezing krijgt de bezoeker een totaalplaatje van de operaties tussen september 1944 en mei 1945 van de geallieerde troepenbewegingen. De daarmee samenhangende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de slag om Elst, de onderwaterzetting van een deel van de betuwe, het bombardement op Gendt en de verwoesting ervan. De toegang is gratis.

Zaterdag is in Providentia het Bevrijdingsconcert. Tijdens een middag- en avondconcert wordt het Gendtse verhaal over de oorlog geïllustreerd. Aan de hand van onderwerpen als de mobilisatie, de bezetting, D-Day, operatie Market Garden, bevrijding en herdenking wordt de bezoeker, meegenomen hoe het in de oorlog was in Gendt en hoe dit door Gendtenaren beleefd werd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van interviews, filmbeelden, foto’s, verhalen en muziek gespeeld door St. Sebastianus. Speciale gasten zijn de kinderen van evacuees uit Gendt, die tijdens de evacuatie elders zijn geboren en nog steeds in Gendt wonen en de mensen die meewerkten aan de totstandkoming van het film- en beeldmateriaal. 

Zondag is om 10:30 uur de officiële heropening van Oorlogsmuseum Niemandsland. De opening van de vernieuwde tentoonstelling zal muzikaal worden verzorgd door Drumfanfare Michaël uit Nijmegen en St. Sebastianus. De presentatie van het museum is geheel vernieuwd en geprofessionaliseerd. Nieuwe presentatietechnieken en nieuwe educatieve programma’s zijn gemaakt voor de groepen 7 en 8 en het 1-2e leerjaar voortgezet onderwijs. Ook beschikt het museum over nieuw foto- en filmmateriaal uit de oorlog.