Omroep Lingewaard

Windturbines langs de A15; een wenkend perspectief?

De fractie B06 in de gemeenteraad heeft het college kritische vragen gesteld over een besluit van de provincie om in principe een ontheffing te verlenen van de Wet Natuurbescherming. Met het aanvragen van die ontheffing zet Windpark A15 Lingewaard een volgende stap in het realiseren van drie windmolens, langs de nog niet doorgetrokken A15. De molens krijgen een ashoogte tussen de 115 en 160 meter en een maximale rotordiameter van 185 meter. De provincie heeft nauwkeurig berekend hoeveel schade aan flora en fauna optreedt en vindt dit acceptabel. Op de kaart zijn de molens tussen de Betuwelijn en de Linge met rode stippen aangegeven. Linksboven is het bedrijventerrein Pannenhuis te zien.

Het college stelt in antwoord op de vragen B06 gerust. De gemeente heeft op 29 december 2023 een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de 3 drie windmolens ontvangen van het bedrijf “Windpark A15 Lingewaard”. Er moet participatie plaatsvinden met bedrijven, organisaties en inwoners; dit als onderdeel van toekomstige planvorming op het gebied van energietransitie en de energievisie zone A15/Betuweroute. Dat geldt dus ook voor de drie windmolens. Kou dus uit de lucht en wind uit de zeilen?
Het is belangrijk om hier ook de Omgevingsvisie van de Gemeente Lingewaard bij te betrekken. Deze visie is in mei 2023 door de Gemeenteraad vastgesteld en is ook een verplicht onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. De plannen voor deze windmolens moeten hier aan worden getoetst. In deze Omgevingsvisie staat beschreven hoe Lingewaard een lokaal en regionaal groen middengebied moet blijven behouden. De doortrekking van de A15 gaat dit middengebied al flink belasten. Passen hierbij dan ook nog drie windmolens?

De politieke redactie.