Omroep Lingewaard

Voorleesplezier in verschillende talen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari is er extra aandacht voor voorleesplezier bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Want voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje én belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Of je nu voorleest in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch. 

 

Ondanks dat de bibliotheken nog steeds zijn gesloten, wil de Bibliotheek Gelderland Zuid een steentje bijdragen aan voorleesplezier thuis. Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind, in welke taal je dat ook doet. Voor ouders die de Nederlandse taal nog lastig vinden of meertalig zijn, heeft de bibliotheek een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks. Ook heeft de bieb een speciale website over meertalig voorlezen gelanceerd (www.obgz.nl/meertalig), met onder meer prentenboeken in verschillende talen, informatie over meertalig opvoeden, voorleesfilmpjes en een podcast over meertaligheid. 

 

Leesplezier stimuleren

Taalwetenschapper Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen. Zelf las ze haar kinderen (nu 7 en 10 jaar) vaak voor in haar moedertaal Engels. “Ik wil dat mijn kinderen heel goed Engels leren en het voorlezen heeft hier zeker bij geholpen. Ik weet dat er bepaalde woorden zijn die ze alleen kennen omdat we deze zijn tegengekomen in een boek. Bovendien leren kinderen beter Nederlands als ze een stevige basis hebben in de taal die thuis wordt gesproken.” Ook zorgt voorlezen in de thuistaal voor meer leesplezier bij ouder én kind, aldus Sharon. “Als je voorleest in je moedertaal, kun je makkelijker woorden uitleggen en grapjes maken. Hierdoor geniet je zelf meer van het voorlezen, maar je kind ook!”

 

Voorleestips

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Dit Prentenboek van het Jaar 2021 gaat over het babyvogeltje Coco, dat niet durft te vliegen. Een hartverwarmend verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Op zoek naar voorleestips, leuke luisterboeken of knutselwerkjes over Coco? Op deze website vind je het allemaal: www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen

 

Gratis biebabonnement

Voor kinderen tot 18 jaar is een bibliotheekabonnement gratis. Als je je kind inschrijft tijdens de Nationale Voorleesdagen betaal je geen inschrijfkosten. Na inschrijving heb je direct toegang tot al het (online) materiaal van de bibliotheek.