Omroep Lingewaard

Tornado veroorzaakt grote schade aan Drijvend Zonnepark

Op dinsdagavond 4 juni jl. trok een windhoos door Gelderland, van Lent via Huissen en Rheden naar Zutphen, een afstand van zo’n 30 km. De windhoos heeft een spoor van vernielingen achtergelaten.

Ook het Drijvend Zonnepark Lingewaard, gelegen in het tuinbouwgebied Bergerden (Next Garden), is getroffen. Met name het westelijke deel dat precies in de baan van de tornado lag. De rand van het zonneveld is door de zuigende werking van de tornado omgeklapt en boven op het naastliggende deel terecht gekomen. Een flink aantal zonnepanelen is daardoor zwaar beschadigd en werkt niet meer. Deze panelen en een deel van de drijvers moeten vervangen worden.

Door de tornado meegevoerde glassplinters zijn met grote kracht ingeslagen op een deel van het zonneveld. Daarbij zijn nog eens veel panelen beschadigd. Doordat het putvormige schade betreft, functioneren deze panelen nog. Deze panelen worden dit jaar nog vervangen.

13 juni is de schade opgenomen en is het beschadigde deel losgekoppeld van de rest van het zonneveld, zodat het zonneveld grotendeels weer functioneert.

De komende maanden wordt door Tenten Solar Zonnepanelen BV de schade hersteld

Foto’s: Bestuur Drijvend Zonnepark